Laden...

Veroordeling vanwege dood bejaarde vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Veroordeling vanwege dood bejaarde vrouw
Arnhem, 15 december 2015

Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een 58-jarige man veroordeeld wegens doodslag en witwassen. Het hof heeft verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van elf jaar.

Op 9 juli 2013 werd een 76 jaar oude vrouw levenloos aangetroffen onderaan de trap in haar woning. Door de lijkschouwer werd een niet-natuurlijke dood geconstateerd door een schedelbreuk. Op de dag van overlijden van het slachtoffer zijn vier overboekingen gedaan van de rekening van het slachtoffer naar de rekening van verdachte, waarbij in totaal € 18.500,- werd overgemaakt.

Verdachte heeft ontkend in de woning van het slachtoffer te zijn geweest en haar om het leven te hebben gebracht. Door de raadsman van verdachte is verder aangevoerd dat zich in het dossier aanknopingspunten bevinden voor de conclusie dat het slachtoffer door een ongelukkige val om het leven is gekomen.

Bij de rechtbank

In eerste aanleg heeft de officier van justitie gevorderd verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 13 jaren wegens zogeheten ‘gekwalificeerde doodslag’ en witwassen. De rechtbank Overijssel heeft verdachte bij vonnis 28 mei 2014 (ECLI:NL:RBOVE:2014:2841) veroordeeld wegens doodslag en witwassen tot een gevangenisstraf voor de duur van 11 jaren. Door verdachte is hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank.

Het hoger beroep

De advocaat-generaal heeft in hoger beroep gevorderd verdachte te veroordelen wegens doodslag en witwassen tot een gevangenisstraf voor de duur van 13 jaren.

Het hof heeft op grond van conclusies van een tweetal deskundigen geoordeeld dat het overlijden van het slachtoffer moet zijn veroorzaakt doordat zij met kracht tegen het hoofd is geslagen/gestompt en/of tegen het hoofd is geschopt/getrapt. Door het hof wordt uitgesloten dat het slachtoffer kort voor haar overlijden de overboekingen naar de rekening van verdachte vrijwillig en zonder toedoen van verdachte heeft uitgevoerd.

Verder wordt uit de gebezigde bewijsmiddelen afgeleid dat verdachte in de woning van het slachtoffer is geweest in de periode dat zij is komen te overlijden. Gelet hierop, gelet op de aangetroffen bloedsporen van het slachtoffer op het colbert van verdachte en nu er geen aanwijzingen zijn dat er nog iemand anders in de woning van het slachtoffer is geweest in de periode dat zij is komen te overlijden, acht het hof wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het dodelijk letsel aan het slachtoffer heeft toegebracht.

Het hof heeft verdachte veroordeeld wegens doodslag en witwassen tot een gevangenisstraf voor de duur van elf jaar.

Uitspraken