Laden...

20 jaar cel voor moord op Koen Everink

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > 20 jaar cel voor moord op Koen Everink
Arnhem, 22 maart 2019

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een 32-jarige man uit Rotterdam tot een gevangenisstraf van 20 jaar, met aftrek van voorarrest, voor de moord op Koen Everink en diefstal van het kostbare horloge van Everink.

Moord bewezen

Op 4 maart 2016 werd Koen Everink dood aangetroffen in zijn woning in Bilthoven. Hij was door messteken om het leven gebracht. Net als de rechtbank oordeelt het Gerechtshof dat de verdachte dit heeft gedaan en daarnaast het kostbare horloge van Everink heeft gestolen. Hij was de avond waarop Everink is overleden als enige bezoeker bij hem thuis. Die avond verdween ook het horloge. Dat bleek daarna in het bezit van de verdachte te zijn. Daarnaast zijn er technische sporen op het mes gevonden waarmee Everink is gestoken en in de auto van de verdachte. Tot slot zocht de verdachte in de periode vóór de moord op zijn iPad naar manieren om iemand om het leven te brengen.

Alternatieve scenario van verdachte verworpen

De verdachte zei tijdens de strafzaak dat hij onschuldig was. Zo verklaarde hij dat hij in de late avond van 3 maart 2016 de woning van Everink heeft verlaten en bij het wegrijden is ontvoerd door meerdere onbekende personen. Het hof vindt die verklaring ongeloofwaardig.

Zwaardere straf

De straf die het hof oplegt is gelijk aan de door het Openbaar Ministerie in hoger beroep geëiste straf. Het hof laat de strafverzwarende elementen zwaarder wegen dan de rechtbank, die de verdachte veroordeelde tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De verdachte beroofde Everink – met wie hij bevriend was – in zijn eigen woning op een zeer gewelddadige en gruwelijk wijze van het leven. Hij wist dat het toen 6-jarige dochtertje van Everink boven lag te slapen. Toen zij beneden kwam, trof zij haar dode vader in een bloedbad aan.

Schadevergoeding

Tot slot moet de verdachte aan de nabestaanden een schadevergoeding betalen van ruim 46 duizend euro.

Uitspraken