Laden...

Even voorstellen: een juridisch medewerker familierecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een juridisch medewerker familierecht
Den Haag, 07 april 2021

In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen.
In deze rubriek vertelt telkens een andere professional over zijn of haar werk bij ons hof. Zo geven we een inkijk achter de schermen. Vandaag is Lisa Brouwer, juridisch medewerker familierecht, aan het woord.

Lisa Brouwer startte in mei 2020 als juridisch medewerker bij het team familierecht van het gerechtshof Den Haag. Het is haar eerste ‘echte’ fulltime baan na haar studie rechten, dus ze staat aan het begin van haar loopbaan. Lisa behaalde de bachelor Rechten aan de Universiteit Utrecht. Daarna behaalde ze een master jeugdrecht aan de Universiteit Leiden en een master privaatrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Lisa vertelt: “De doelgroep kinderen / jeugd spreekt me aan. Tijdens mijn studie werkte ik dan ook als vrijwilliger bij de Kinder- &Jongerenrechtswinkel Utrecht en was er ook een tijd voorzitter van. Het personen- en familierecht, waar ik me nu mee bezighoud, raakt echt de privésfeer van mensen. Dat maakt het boeiend voor mij.” Tijdens haar studie liep ze ook stage bij twee advocatenkantoren. Bij één van deze kantoren bleef ze, terwijl ze nog studeerde, na de stage parttime als juridisch medewerker werken.

Behandeling van familiezaken

Hoe de werkdag van Lisa eruit ziet, hangt er van af of ze zitting heeft. Gemiddeld heeft ze drie maal per maand een dagdeel zitting. Tijdens zo’n dagdeel worden er drie à vier familiezaken behandeld. Ze is dan griffier bij deze familiezittingen, die bij het hof meervoudig door drie raadsheren behandeld worden. Ze maakt een verslag van de zittingen en is er achteraf in de raadkamer, waar de beslissing in een zaak besproken wordt, bij. Na de raadkamer schrijft de juridisch medewerker vaak de concept beslissing. Schrijven vormt dan ook een wezenlijk onderdeel van de functie van de juridisch medewerker. Lisa vindt dit leuk aan haar functie. “Je moet goed opschrijven, hoe het hof tot een beslissing komt. Dat is op juridisch vlak leerzaam, maar je kunt er ook enige creativiteit in kwijt.”

Als een dossier binnenkomt, bekijkt de juridisch medewerker dit dossier. Lisa legt uit: “Je kijkt waar het hoger beroep over gaat en wat de pijnpunten zijn. Je maakt een analyse voor de raadsheren en plaatst het daarbij in een juridisch kader.” Ze is ook druk met veel praktische punten rondom een zitting. Zijn de oproepen voor een zitting uitgedaan? Is de aanwezigheid van een bepaalde partij, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, wenselijk? Het zijn voorbeelden van punten die ze in de gaten moet houden. Er zijn veel deadlines in een proces, waarop er actie vereist is. Lisa zegt hierover: “Je houdt als juridisch medewerker het overzicht in het proces rondom een zaak. Natuurlijk lopen er meerdere zaken naast elkaar. Je moet bekijken wat, wanneer prioriteit heeft. Dat kan soms best een uitdaging zijn.”

Starten in corona-tijd

Lisa begon midden in corona-tijd, waarin er veel thuisgewerkt wordt, aan haar nieuwe baan. Ze zegt hierover: “Ik weet natuurlijk niet, hoe het voor de corona-periode was. Toen ik begon waren de Skype-zittingen net opgestart. Dat was natuurlijk voor iedereen nieuw. Door het thuiswerken duurt het uiteraard wel wat langer voordat je alle collega’s kent, maar gelukkig is iedereen heel behulpzaam.”

Afwisselend

Lisa zou de functie van juridisch medewerker zeker aanraden aan anderen. Ze legt uit: “Het is een ondersteunende functie, maar je bent veel juridisch inhoudelijk bezig, wat het heel leerzaam maakt. Je ziet veel langskomen op het gebied van familierecht. Zo was het onderwerp internationale kinderontvoeringen nieuw voor mij. De baan is afwisselend qua onderwerpen en zaken. Wat je verder ook wilt gaan doen, bijvoorbeeld rechter of advocaat worden, aan de opgedane ervaring in deze functie zal je veel hebben.”

Lees ook het vorige verhaal:

Even voorstellen: een teamvoorzitter belastingrecht

Uitspraken