Laden...

Even voorstellen: een raadsheer in opleiding (strafrecht)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een raadsheer in opleiding (strafrecht)
Den Haag, 20 september 2021

In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen.
In deze rubriek vertelt telkens een andere professional over zijn of haar werk bij ons hof. Zo geven we een inkijk achter de schermen. Vandaag is Willem Korteling aan het woord. Hij is Raadsheer in opleiding, ofwel Rhio, bij de afdeling strafrecht van het Haagse hof.

Al op vrij jonge leeftijd was Willem Korteling gefascineerd door films die zich afspeelden in de rechtszaal. Tijdens lessen maatschappijleer op de middelbare school deed hij kennis op over onderwerpen als staatinrichting, waardoor hij steeds meer door het recht geboeid werd. Hij besloot rechten te gaan studeren aan de Universiteit Maastricht. Hij studeerde daar af in strafrecht. Tijdens zijn studie werkte Willem ook als buitengriffier bij de rechtbank in Roermond. Hij zat daar als griffier bij politierechterzittingen en maakte zo kennis met de rechtspraak.

In de zittingszaal

Na zijn afstuderen, wilde Willem verder in de rechtspraak en werd in 2005 gerechtssecretaris, wat tegenwoordig juridisch medewerker heet, bij de afdeling strafrecht van het gerechtshof Den Haag. Als griffier op zitting maakte hij veel strafzaken in de rechtszaal mee, wat hij een leuk aspect van dat werk vond. Na vier jaar stapte hij over naar de advocatuur, waar hij veel heeft geleerd en met plezier gewerkt. Hij werkte acht jaar als advocaat bij ‘Hoogendam advocaten’ in Den Haag. Daarna werd hij advocaat en partner bij een nieuw opgestart advocatenkantoor, ‘Knoester & Van der Hut advocaten’. Ook als advocaat hield hij zich met strafrecht bezig. Willem vertelt over zijn voorkeur voor dit rechtsgebied: “Strafrecht grijpt diep in op de levens van mensen. Denk maar aan de vrijheidsbeneming van verdachten. Er komt tevens een menselijk aspect bij kijken. Hoe erg het ook is wat iemand gedaan heeft, er zit vaak een verhaal achter. Strafzaken spreken bovendien vaak tot de verbeelding.” Willem vindt het boeiend om in de zittingszaal te werken. Hij legt uit: “Daar komt uiteindelijk alles samen. Alle argumenten komen langs. Verdachten doen er hun verhaal. Het is aan de rechter om de waarheid te vinden en dat in goede banen te leiden.” Toen hij zag dat er momenteel veel rechters geworven worden, bloeide zijn oude ambitie om rechter te worden op en solliciteerde hij naar een plek als Rhio.

Terug naar het Haagse hof

In januari 2021 kwam Willem als Rhio terug bij het Haagse hof, waar hij dus eerder als gerechtssecretaris werkte. Daar werd hij warm onthaald en kwam ook nog oude bekenden tegen. Hij vertelt: “Elke Rhio krijgt een op de persoon afgestemde opleiding. Het is echt maatwerk. Voor mij betekent het een opleiding van 15 maanden. Ik doe daarin 9 maanden werkervaring op bij het Haagse hof en straks 6 maanden bij de rechtbank Rotterdam. Daarnaast volg ik cursussen. Daar zitten cursussen bij als schrijf- en zittingsvaardigheden, trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar ook inhoudelijke vakken over het strafrecht. Ik heb tijdens de opleiding twee opleiders die mij veel feedback geven. Het is bijzonder, hoeveel er in je geïnvesteerd wordt, terwijl je al een carrière achter de rug hebt.” Willem besteedt een dag in de week puur aan zijn opleiding. De andere dagen vult hij op de werkvloer. Een dag per week heeft hij zitting in een meervoudige kamer, waarbij hij ook regelmatig voorzitter is. De resterende tijd vult hij onder meer met het doornemen van dossiers, voorbereiden van zittingen, het schrijven van overwegingen en het nakijken van concept-uitspraken. Hij ziet het als een voordeel dat hij uit de advocatuur komt. Hij zegt daarover: “Ik ben bijvoorbeeld gewend om met verdachten te communiceren, wat niet altijd makkelijk is.” Hij wil zich na deze nieuwe stap zo breed mogelijk oriënteren binnen het strafrecht en op termijn meer gaan specialiseren. Hij besluit: “Ik richt mij er nu op om alle facetten van het vak van raadsheer onder de knie te krijgen. Ik kijk uit naar een verdere loopbaan binnen de Rechtspraak.”


Lees ook de andere verhalen in deze rubriek 'Even voorstellen'.

Uitspraken