Laden...

Even voorstellen: een roosterplanner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een roosterplanner
Den Haag, 20 september 2020

In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen.

Tijdens de Week van de rechtspraak vertelt elke dag een andere medewerker over zijn of haar werk bij ons hof. Zo geven we een inkijk achter de schermen. Vandaag is Krieshan Mahabier, roosterplanner voor strafrecht, aan het woord.

Bij het gerechtshof Den Haag lopen vele strafzaken, waar uiteraard zittingen voor gepland moeten worden. Roosterplanner Krieshan Mahabier zorgt er mede voor dat al deze zaken daadwerkelijk op zitting komen. Krieshan doet dit werk nu ruim 3 jaar bij het Haagse hof. Krieshan staat aan het begin van zijn loopbaan. Eerder verzorgde hij de planning van personeel en analyse van cijfers bij de vestiging van een grote winkelketen.

Spin in het web

Krieshan draagt als roosterplanner bij aan het logistieke gedeelte dat nodig is om een zitting goed te laten verlopen. Daarvoor heeft hij vele contacten binnen het Paleis van Justitie. Zo overlegt hij bijvoorbeeld met raadsheren, zalenplanners, de administratie en het management van de afdeling strafrecht. Hij is wat dat betreft echt een ‘spin in het web’. Wanneer voor een zaak een zitting gepland moet worden, is hij als eerste aan zet. Daar komt dan veel bij kijken. Er moet bij de planning bijvoorbeeld rekening gehouden worden, welke type zaal er voor een zitting nodig is. Zitten de verdachten gedetineerd? Dan is niet elke zaal geschikt voor de zitting. Soms is er voor een zaak een extra beveiligde zaal nodig. Krieshan: “We plannen ver vooruit. Zo ben ik nu al bezig met het rooster voor begin volgend jaar. Tussendoor kan er echter nog veel wijzigen, bijvoorbeeld omdat er toch meer of minder zittingsdagen voor een zaak nodig zijn of omdat iemand ziek geworden is. Daar moet je dan op inspelen. Vaak zit ik dan ook een hele morgen aan de telefoon om van alles te regelen.”

Corona

De uitbraak van corona maakt het werk anders voor Krieshan. Hij werkt nu voornamelijk vanuit huis. Hij vertelt: “Het werk is intensiever geworden. Je kunt niet even bij iemand binnenlopen om te overleggen. Er zijn nu ook iets minder geschikte zalen voor de zittingen dan we normaal hebben. Daarnaast moeten we natuurlijk rekening houden met de anderhalve meter afstand tussen personen in de zittingszaal. Niet elke zaal is groot genoeg om bijvoorbeeld 3 verdachten naast elkaar te laten zitten met voldoende afstand tussen elkaar.”

Zitting

Voordat de coronamaatregelen ingingen, ging Krieshan af en toe bij een zitting kijken. Hij licht toe: “Dan krijg je toch een beter beeld bij een zitting. Je ziet ook het resultaat van je werk. Je levert een bijdrage om een zitting mogelijk te maken. Daar voel ik me echt verantwoordelijk voor. Op zo’n zitting zie je ook dat het werk dat bij het hof gedaan wordt echt over iets gaat. Er is een maatschappelijk belang.”

Uitspraken