Laden...

Even voorstellen: een secretaris strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een secretaris strafrecht
Den Haag, 24 september 2020

In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen.

Tijdens de Week van de rechtspraak vertelt elke dag een andere medewerker over zijn of haar werk bij ons hof. Zo geven we een inkijk achter de schermen. Vandaag is Louise Haas, senior secretaris bij de afdeling strafrecht, aan het woord.

Louise Haas startte in maart 2016 als secretaris bij de afdeling strafrecht van het gerechtshof Den Haag. Inmiddels is ze er senior secretaris geworden. Louise liep tijdens haar studie Rechten aan de Universiteit Utrecht al bij het Haagse hof rond. Ze liep stage bij het Kabinet raadsheer-commissaris en was buitengriffier. Het strafrecht heeft echt de belangstelling van Louise. Ze zegt hierover: “Ik heb de Master strafrecht gedaan. Strafrecht heb ik altijd al interessant gevonden. Er zit een menselijk aspect aan. Wat drijft mensen om een misdaad te plegen? Hoe zijn hun levens gelopen? Ik wil in mijn werk ook echt iets betekenen voor de maatschappij. Ook daarom heb ik voor deze baan bij het hof gekozen.”

Gehele proces betrokken

“Als secretaris ben je van het begin tot het eind bij een zaak betrokken,” vertelt Louise. “Je wordt ingepland voor een bepaalde zaak. Dan krijg je de dossiers en gaat aan de slag om van alles voor te bereiden voor de raadsheren die de zaak gaan behandelen. Het startpunt is het vonnis van de rechtbank. Je bekijkt, waarom er hoger beroep is ingesteld. Soms is dat alleen vanwege de hoogte van de straf. Je checkt ook, of er niets mist in het dossier. Uiteindelijk maak je een verslag voor de raadsheren, waarin je onder meer de juridische pijnpunten aangeeft. Daarnaast zijn er ook diverse formaliteiten die je in de gaten houdt. Is er een goede oproeping naar de verdachte uitgegaan om op zitting te verschijnen? Je moet er bijvoorbeeld ook opletten dat advocaten en slachtoffers geïnformeerd zijn of dat er, indien nodig, op zitting een tolk aanwezig is. Daarbij werk je samen met de administratie.”

De secretaris maakt een proces verbaal, ofwel verslag, van de zitting van de zaak. Louise legt uit: “Dat is een zakelijke weergave van alles wat er op zitting voorgevallen is. Je schrijft niet alles letterlijk op. Bij een grote zaak ben je soms wel 1 à 2 dagen met een proces verbaal bezig. Na de zitting ben je als secretaris bij de raadkamer aanwezig, waarin de raadsheren het uiteindelijke oordeel bespreken. Het is heel leerzaam om te zien, hoe raadsheren tot een uitspraak komen. Als secretaris schrijf je na de raadkamer bijna altijd het concept-arrest.”

Grote zaken

Louise vindt grote zaken leuk om te doen. “Als secretaris ben je dan degene die het overzicht moet houden. Je werkt dan ook echt als een team met de raadsheren samen. Bij een hele grote mega-zaak werk je soms ook wel met 2 secretarissen aan een zaak.”

De invulling van de werkdagen van Louise hangt van haar rooster af. Ze heeft zo’n 2 à 3 zittingsdagen per maand. Louise vertelt: “Op een zittingsdag kan 1 grote zaak behandeld worden, maar ook bijvoorbeeld meer dan 10 kleinere zaken. Als ik niet voor een zitting in de rechtszaal hoef te zijn, werk ik veel achter mijn bureau. Het werk vind ik heel boeiend. Je ziet echt alles rondom een zaak die behandeld word. Ik leer hier veel.”

Uitspraken