Laden...

Even voorstellen: een teamvoorzitter belastingrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een teamvoorzitter belastingrecht
Den Haag, 30 maart 2021

In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen.
In deze rubriek vertelt telkens een andere professional over zijn of haar werk bij ons hof. Zo geven we een inkijk achter de schermen. Vandaag is Faustina Peters, teamvoorzitter belastingrecht, aan het woord.

“Het hele leven is doordrenkt van het recht. Dat maakte me nieuwsgiering naar het recht en deed me besluiten om rechten te gaan studeren. Tijdens mijn studie aan de Universiteit van Amsterdam vond ik alle rechtsgebieden interessant. Ik studeerde af in Nederlands recht en fiscaal recht,” vertelt teamvoorzitter Faustina Peters. “Het fiscaal recht vond ik echt uitdagend. Er kwam cijferwerk bij kijken. Het laatste half jaar van mijn studie liep ik stage als griffier bij de belastingkamer van het gerechtshof Amsterdam. Toen besloot ik dat ik met fiscaal recht verder wilde.” Na haar studie werd Faustina dan ook belastingadviseur bij KPMG Meijburg. Na anderhalf jaar verruilde ze deze baan voor een functie bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad. Daar werkte ze bij de belastingkamer en begon ze met publiceren. Uiteindelijk schreef ze in deze periode een proefschrift op het gebied van internationaal belastingrecht en promoveerde bij de UvA. Na acht jaar bij de Hoge Raad gewerkt te hebben, werkte ze bij het ministerie van Financiën, eerst bij de directie internationale fiscale zaken en later bij het team cassatie.

Naar de Rechtspraak

In het voorjaar van 2015 startte Faustina als raadsheer in opleiding (Rhio) bij het gerechtshof Den Haag. Het eerste jaar werkte ze achtereenvolgens bij het belastingteam van het Haagse hof en dat van de Haagse rechtbank. Het tweede jaar van haar Rhio-schap beoefende zij het familierecht, eerst bij de rechtbank Rotterdam en vervolgens bij het Haagse hof. Voorjaar 2017 werd ze raadsheer belastingrecht in het gerechtshof Den Haag. Drie later werd ze teamvoorzitter belastingrecht. “Werken in de Rechtspraak is ook een soort roeping,” stelt Faustina. “Het vraagt om betrokkenheid. Je moet het naadje van de kous willen weten bij een zaak en recht willen doen aan iedere zaak. Ook belastingzaken kunnen mensen diep raken. Een uitspraak kan bijvoorbeeld impact hebben op hun bestaanszekerheid.”

Mooie combinatie

“De helft van de tijd werk ik als raadsheer. Ik behandel belastingzaken, vrijwel altijd in een meervoudige kamer. De overige tijd besteed ik aan het aansturen van mijn team. In het team werken tien raadsheren, negen juridisch medewerkers en een managementassistente,” legt Faustina uit. “Personeelszaken vormen een belangrijk deel van het managen. Het gaat hierbij ook om het werven van mensen. Het laatste half jaar hebben we maar liefst zes nieuwe mensen aangenomen. Er heeft daardoor ook gelijk verjonging binnen ons team plaatsgevonden. Daarnaast besteed ik aandacht aan loopbaanontwikkeling. Het is belangrijk om goede juridisch medewerkers te hebben om de raadsheren te ondersteunen, maar we kijken ook naar hun ontwikkeling. Zo wordt een van onze juridisch medewerkers binnenkort rechter in opleiding. Een andere juridisch medewerker doet nu haar voor het rio-schap vereiste ‘buitenervaring’ op tijdens een tijdelijke detachering. Ook stimuleren we hen om bijvoorbeeld te schrijven voor een vakblad.” Faustina houdt zich ook met de financiën van het team bezig, zoals facturen, en houdt de productie in de gaten. Ze vertelt: “Bij productie gaat het om onderwerpen als de in- en uitstroom van zaken en meer- en minderwerk ten opzichte van de bestuursafspraken. Daar zit financiering aan vast. Zaakstromen kunnen opeens toe- of afnemen. Dat is vaak slecht voorspelbaar. Onze doorlooptijden binnen het team belastingrecht, oftewel de tijd tussen dat een zaak bij het hof binnenkomt en er uitspraak gedaan wordt, zijn bijzonder goed. Uiteraard kijk ik niet alleen naar de kwantiteit van de output, maar ook de kwaliteit ervan. Onze kwaliteit bevorderen we bijvoorbeeld door middel van onze vaktechnische overleggen, het delen van fiscaal-juridische notities en het volgen van (inhouse) cursussen.” Daarnaast heeft ze ook veel overleg binnen het gerechtshof Den Haag en met de andere gerechtshoven. Bij het overleg met de hoven worden onder meer best practices uitgewisseld, maar ook de aanpak van zaken in coronatijd. Ze besluit met de opmerking dat een goede teamgeest heel belangrijk is en dat dit bij het team belastingrecht prima voor elkaar is.

“In mijn functie als teamvoorzitter blijf je in eerste instantie raadsheer, maar je krijgt door het managen met meer onderwerpen te maken,” zegt Faustina. “Dat maakt het een geweldige combi. Je gaat breder kijken. Natuurlijk is het hectischer dan alleen raadsheer zijn, maar het is ook mooi om een tijd als manager een bijdrage aan de Rechtspraak te kunnen leveren.”

Lees ook:

Even voorstellen: een raadsheer handelsrecht
Even voorstellen: een raadsheer strafrecht
Even voorstellen: een schrijfjurist belastingrecht
Even voorstellen: een raadsheer familierecht
Even voorstellen: een secretaris strafrecht
Even voorstellen: de president van ons gerechtshof
Even voorstellen: een stafjurist handelsrecht

Uitspraken