Groen licht voor opzet nieuw bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Groen licht voor opzet nieuw bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Den Haag, 09 juni 2015

Het RIVM mag de ingezette aanbesteding voor een nieuwe opzet van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker voortzetten. Dat heeft het Gerechtshof Den Haag op 9 juni 2015 beslist. Twee partijen hadden om een wijziging van de aanbesteding verzocht. Het Haagse hof heeft deze vorderingen afgewezen.

Het RIVM heeft in opdracht van de minister van Volksgezondheid een aanbesteding uitgeschreven om te komen tot een nieuwe opzet van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Daarbij wordt het onderzoek niet meer gericht op de aanwezigheid van verdachte cellen in het weefsel, maar op de aanwezigheid in de baarmoeder van virussen waarvan intussen is aangetoond dat die baarmoederhalskanker veroorzaken. De aanbesteding is zo opgezet, dat de resultaten van onderzoek dat wordt verricht aan door de betrokken vrouw zelf afgenomen materiaal even goed zijn als die van onderzoek aan klinisch afgenomen materiaal. Verder wordt aangesloten bij onderzoeksmethoden die in onderzoek over lange termijn zijn gevalideerd. Bovendien worden de kosten voor het onderzoek zo beperkt mogelijk gehouden.

Twee marktpartijen die afwijkende onderzoeksmethoden hebben ontwikkeld, hadden het RIVM voor de voorzieningenrechter in de rechtbank Dan Haag gedaagd. Zij menen dat hun onderzoeksmethoden door de keuze van het RIVM ten onrechte niet als gelijkwaardig zijn aangemerkt. Dat zal ertoe leiden dat zij niet naar de opdracht kunnen meedingen. Zij hebben gevorderd dat de voorzieningenrechter het RIVM zal opdragen de aanbesteding zo aan te passen dat zij met hun onderzoeksmethoden ook rechtsgeldig kunnen inschrijven. De voorzieningenrechter in de rechtbank had de vorderingen van beide marktpartijen afgewezen. Het hof heeft deze vonnissen nu in hoger beroep bekrachtigd. Dat betekent dat het RIVM de aanbesteding ongewijzigd kan voortzetten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten