Haagse hof veroordeelt fractievoorzitster van 'Beter-Alphen' voor belediging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Haagse hof veroordeelt fractievoorzitster van 'Beter-Alphen' voor belediging
Den Haag, 08 september 2015

Het gerechtshof in Den Haag heeft de fractievoorzitster van ‘Beter Alphen’ op 8 september 2015 veroordeeld tot betaling van een geldboete van 150 euro. Ze is veroordeeld voor belediging van de voorzitster van de door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn ingestelde werkgeverscommissie.

De beledigende uitlatingen waren gedaan tijdens een informeel overleg van een viertal fractievoorzitters. Ze hadden kritiek op de aanstelling en het functioneren van de toenmalige griffier van de gemeente Alphen aan den Rijn. De voorzitster en een ander lid van de werkgeverscommissie waren op verzoek van één van die fractievoorzitters bij dat overleg, dat op 16 juli 2014 plaatsvond, aanwezig.

Het hof heeft geoordeeld dat aan de verdachte, gelet op de aard van het overleg, geen immuniteit toekomt voor de beledigende uitlatingen die zij tijdens dat overleg heeft gedaan. Daarom is ze niet politiek onschendbaar en kan ze strafrechtelijk worden vervolgd. Het hof acht de uitlatingen ook strafbaar, omdat zij onnodig grievend waren, geen oordeel over het politieke optreden van de voorzitster van de werkgeverscommissie inhielden, maar een oordeel over haar als persoon en geen bijdrage aan enig publiek debat hebben geleverd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten