In hoger beroep zwaardere straf voor dodelijk ongeval Leiden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > In hoger beroep zwaardere straf voor dodelijk ongeval Leiden
Den Haag, 07 oktober 2015

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 7 oktober 2015 in hoger beroep een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden  voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 3 jaren onvoorwaardelijk opgelegd tegen een 21 jarige man. Deze man reed op 15 juni 2014 in Leiden een 16-jarig meisje dood.

Naar het oordeel van het Haagse hof heeft de verdachte, een beroepschauffeur, zeer onvoorzichtig en onoplettend gereden waardoor het aan zijn schuld te wijten is dat het ongeval met het fatale gevolg is ontstaan. Het hof heeft daarbij vastgesteld dat de snelheid van de auto waarin de verdachte reed op het moment van de aanrijding minst genomen 103,82 km per uur bedroeg. Dit terwijl het ongeval plaatsvond op de Kanaalweg  in Leiden waar een maximum snelheid gold van 50 km per uur. Het slachtoffer stak over met haar fiets en werd vervolgens door de auto van de verdachte geschept. Ook heeft het hof geconstateerd dat de verdachte ervan op de hoogte was dat het antiblokkeersysteem (ABS) van de auto die hij bestuurde  niet naar behoren functioneerde.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot een taakstraf van 240 uur en tot een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 80 dagen voorwaardelijk met aftrek van de 10 dagen die de verdachte in voorarrest had doorgebracht. Daarnaast legde de rechtbank een ontzegging van rijbevoegdheid op van 2 jaren. Het hof is van oordeel dat deze straf geen recht doet aan de ernst van het feit en heeft bij de straftoemeting aansluiting gezocht bij de landelijke richtlijnen die gelden bij het veroorzaken van de dood van een ander in het verkeer en uitspraken van andere rechtbanken en hoven in soortgelijke zaken. Het hof heeft bij de opgelegde staf in het voordeel van de verdachte rekening gehouden met zijn jeugdige leeftijd, zijn oprechte spijtbetuigingen alsmede het feit dat hij de gevolgen van zijn handelen nog dagelijks met zich meedraagt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten