Mental coach vrijgesproken van ontuchtige handelingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Mental coach vrijgesproken van ontuchtige handelingen
Den Haag, 04 september 2017

Een man die ervan werd verdacht dat hij als mental coach ontuchtige handelingen had gepleegd met 3 meisjes/jonge vrouwen is vrijgesproken. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Het ging om een aantal erotisch getinte massages. De advocaat-generaal had in hoger beroep een gevangenisstraf geëist van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden.

Voor een veroordeling moest bewezen worden dat de verdachte werkzaam was als mental coach in de maatschappelijke zorg en dat de aangeefsters als cliënt aan zijn hulp of zorg waren toevertrouwd. Dit achtte het hof, anders dan de rechtbank, niet bewezen.

Voor 2 van de 3 aangeefsters gold dat de verdachte een bevriende collega van een van de ouders was die ook bij hen over de vloer kwam. De aangeefsters waren op de verdachte gesteld, vertrouwden hem en kwamen ook bij hem thuis. De verdachte had daar een ruimte waar hij mediteerde en zich bezig hield met het spirituele en buitenaardse. Hij gaf de aangeefsters daar enkele massages, waarbij hij hen onzedelijk zou hebben betast. Volgens het hof was het handelen van de verdachte niet strafbaar. De contacten tussen de aangeefsters en de verdachte konden namelijk niet worden beschouwd als een cliënt-hulpverlener-relatie.

Ten aanzien van de derde vrouw lag de situatie anders. Mede op grond van de inhoud en intensiteit van WhatsApp gesprekken tussen de verdachte en de aangeefster bestond er naar het oordeel van het hof tussen de verdachte en de aangeefster een affectieve relatie en was er geen sprake van een cliënt-hulpverlener-relatie. De rechtbank had de verdachte van dit laatste feit eveneens vrijgesproken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten