Projectontwikkelaar moet overeenkomst met verkoper voormalig horecaperceel nakomen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Projectontwikkelaar moet overeenkomst met verkoper voormalig horecaperceel nakomen
Den Haag, 25 augustus 2015

Het gerechtshof Den Haag heeft op 25 augustus 2015 in hoger beroep geoordeeld dat de overeenkomst tussen een projectontwikkelaar en de eigenaar van een perceel grond aan de C.N.A. Looslaan te Rotterdam moet worden nagekomen. Op deze grond was een horecagelegenheid gevestigd. In 2002 zijn partijen de verkoop van de grond overeengekomen ten behoeve van de bouw van woningen. De projectontwikkelaar kan zich niet op ontbinding van de overeenkomst beroepen.

Een vergunning voor de bouw van woningen op het terrein is nog niet verkregen. In het oorspronkelijke bestemmingsplan was de grond voor horecadoeleinden aangewezen. Het aangepaste bestemmingsplan is door de Raad van State in november 2011 gedeeltelijk vernietigd. In de overeenkomst tussen partijen is opgenomen dat deze zou worden ontbonden wanneer op 31 juli 2007 de noodzakelijke vergunningen niet zouden zijn verleend. De projectontwikkelaar stelt zich op het standpunt dat dit het geval is, zodat de overeenkomst is ontbonden. De verkoper van de grond verzet zich daartegen.

Het hof is van oordeel dat de projectontwikkelaar zich niet op de ontbinding kan beroepen, omdat de projectontwikkelaar niet al na de uitspraak van de Raad van State zich op de ontbinding heeft beroepen, maar is doorgegaan met zijn pogingen het plan te verwezenlijken en ook termijn-vergoedingen aan de verkoper is blijven betalen. Pas in 2013 heeft de koper zich op het standpunt gesteld dat de overeenkomst was ontbonden. Dat was op dat moment niet meer aan de orde. De overeenkomst moet dus worden nagekomen.

De rechtbank Rotterdam was in een vonnis van 3 september 2014 al tot hetzelfde oordeel gekomen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten