Sector Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf mag eigen pensioenafspraken maken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Sector Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf mag eigen pensioenafspraken maken
Den Haag, 31 maart 2015

De verdeling van de pensioenpremie tussen werkgevers en werknemers gemaakt in de bedrijfstak Metaal en Techniek geldt niet automatisch voor de sector Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf. Dat heeft het Gerechtshof Den Haag beslist op 31 maart 2015 in een zaak die door de Bovag aangespannen was tegen de Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek.

De bedrijfstak Metaal en Techniek bestaat uit vier sectoren, waaronder de sector Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf. Er geldt een CAO Metaal en Techniek, maar deze geldt niet in de sector Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf. In deze sector sluit Bovag met de vakbonden de CAO Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf.

Het Haagse hof oordeelt dat aangezien de sector Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf een eigen CAO heeft, met andere arbeidsvoorwaarden dan de overige sectoren in de bedrijfstak Metaal en Techniek, deze sector niet gebonden is aan de door de overige sectoren gemaakte afspraken over de verdeling van de pensioenpremies tussen werkgever en werknemer. Het pensioenfonds mag deze afspraken dan ook niet bindend opleggen aan deze sector. Bovag stelt zich terecht op het standpunt dat zij hierdoor wordt beperkt in haar recht om dergelijke arbeidsvoorwaarden tot stand te brengen via collectieve onderhandelingen. Het hof is van oordeel dat Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek zich de belangen van Bovag en haar leden onvoldoende heeft aangetrokken.

Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek moet in alle communicatie-uitingen duidelijk aangeven dat de verdeling van de pensioenpremie niet voor deze sector geldt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten