Stiefmoeder veroordeeld voor poging doodslag stiefdochter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Stiefmoeder veroordeeld voor poging doodslag stiefdochter
Den Haag, 31 mei 2017

Een vrouw van 35 jaar is vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor onder meer poging tot doodslag op haar stiefdochter. Het Haagse hof heeft de vrouw in hoger beroep een gevangenisstraf van 4 ½ jaar opgelegd. Deze straf is hoger dan de straf die de rechtbank oplegde. De rechtbank had haar tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De 12-jarige stiefdochter werd in de ochtend van 16 februari 2016 aangetroffen zonder hartslag en ze had een lichaamstemperatuur van 23 graden. De verdachte heeft steeds gezegd dat zij haar stiefdochter te slapen heeft gelegd in een verwarmde kamer met 2 dekbedden en een gesloten raam. De volgende ochtend zou ze nog met het meisje gesproken hebben. Het hof vindt de verklaring van de verdachte ongeloofwaardig, omdat deskundigen hebben verklaard dat het meisje in een koude ruimte moet hebben gelegen zonder beddengoed. Het hof  hecht ook belang aan de verklaring van het meisje zelf. Zij heeft verklaard dat ze regelmatig zonder dekbed moest slapen, in de schuur, in de garage of in haar kamer. Dat was ook het geval als het koud was. Aan de bewuste nacht heeft ze geen herinnering.

Het slachtoffer verkeerde in de week voordat het gebeurde in een slechte gezondheidstoestand. Het hof heeft dat meegewogen. Ook vindt het Haagse hof het van belang dat het die nacht vroor en dat de verdachte die nacht niet één keer bij het meisje is gaan kijken.

Het hof vindt dat ook de vader zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Het meisje en haar toen 14-jarige broer waren daarvan het slachtoffer. De stiefmoeder was ook bij die feiten betrokken. Beiden worden veroordeeld voor onder meer het laten slapen van het meisje in een koude kamer zonder beddengoed. Ook vindt het hof bewezen dat de verdachten beide kinderen meermalen in hun kamer hebben opgesloten, waardoor ze hun behoefte in die kamer moesten doen. Verder worden de verdachten schuldig geacht aan het niet tijdig inroepen van medische zorg voor het meisje en aan het kleineren van beide kinderen. Dat laatste is volgens het hof psychische mishandeling. De vader heeft van het hof dezelfde straf gekregen als van de rechtbank namelijk 18 maanden gevangenisstraf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten