TROS-Radar hoefde beelden verborgen camera niet af te geven aan Pretium

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > TROS-Radar hoefde beelden verborgen camera niet af te geven aan Pretium
Den Haag, 22 december 2015

De TROS was niet verplicht om een kopie van opnames gemaakt met een verborgen camera aan Pretium af te geven. Dat heeft het gerechtshof Den Haag op 22 december 2015 bepaald. Het consumentenprogramma Radar van de TROS had deze opnamen gemaakt in een callcenter over de wijze van telefonische klantenwerving door Pretium. De rechtbank had eerder geoordeeld dat de TROS de door haar gemaakte beelden aan Pretium moest afgeven, maar het Haagse hof heeft dit vonnis in hoger beroep vernietigd. De door de rechtbank aan de Tros opgelegde dwangsom van maximaal 500.000 euro is hiermee komen te vervallen.

Servicedesk Tros Radar

Het hof is van oordeel dat de opnames met de verborgen camera vallen onder de bescherming van het recht op vrije meningsuiting en vrije nieuwsgaring als bedoeld in artikel 10 EVRM. Aan Pretium stonden bovendien ook andere mogelijkheden ter beschikking, bijvoorbeeld het horen van getuigen, om haar stelling te bewijzen dat de TROS zich schuldig heeft gemaakt aan vergaande beeldmanipulatie en uitlokking.

Het hoger beroep tegen het eindvonnis van de rechtbank in deze zaak loopt nog. Daarin is de vraag aan de orde of de  TROS zich ten opzichte van Pretium schuldig heeft gemaakt aan onzorgvuldige journalistiek

Uitspraken

Meest gelezen berichten