Laden...

Boek De Doofpotgeneraal niet verboden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Boek De Doofpotgeneraal niet verboden
Den Haag, 12 april 2016

Het boek ‘De Doofpotgeneraal’ mag weer worden verspreid. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald. De voorzieningenrechter had het boek verboden ter bescherming van de goede naam van een persoon die in het boek voorkomt. Die beslissing heeft het hof Den Haag vandaag in hoger beroep vernietigd.

Naar het oordeel van het hof moet de uitingsvrijheid in dit geval zwaarder wegen dan het recht op bescherming van eer en goede naam. Enerzijds is het belang bij een verbod beperkt, met name omdat de eerste druk van het boek al is uitverkocht en de auteur heeft toegezegd de betrokkene in de latere drukken onder een fictieve naam op te voeren. Anderzijds tast een verbod op het boek de fundamentele uitingsvrijheid in de kern aan. Het boek gaat namelijk over zaken die onderwerp kunnen zijn van een debat van maatschappelijk belang. Zo schrijft de auteur over de militaire inlichtingendienst en over het Dutchbat fotorolletje.

Uitspraken