12 jaar cel voor doodslag op vriendin in Geertruidenberg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > 12 jaar cel voor doodslag op vriendin in Geertruidenberg
's-Hertogenbosch, 12 december 2017

Vandaag is een 56-jarige man uit Geertruidenberg in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Hij wordt ervan verdacht in 2014 zijn vriendin te hebben gewurgd. Het hof bevestigt hiermee de straf die de rechtbank de man eerder oplegde.

Relatieproblemen

De man en het latere slachtoffer hadden al enige tijd een relatie en woonden samen in het huis van de verdachte in Geertruidenberg. Ze hadden eerder relatieproblemen gehad en de man had gedreigd zijn vriendin wat aan te doen en zelfmoord te plegen als zij bij hem weg zou gaan.
Begin januari 2014 heeft de vrouw na een ruzie met hulp van de politie de gezamenlijke woning verlaten. Op 17 januari 2014 kwam zij naar de woning en is daarna niet meer levend gezien, ze is haar afspraken later die dag (o.a. een sollicitatiegesprek) niet nagekomen. Op 21 januari 2014 is de vrouw dood aangetroffen onder een tafelkleed, op een bureaustoel in de studeerkamer van de woning van de man. Zij was gewurgd. De man heeft vanaf 17 januari meerdere pogingen gedaan zelfmoord te plegen. Op 21 januari is hij in verwarde toestand aangetroffen bij Slot Loevestein. Hij had toen de auto van het slachtoffer bij zich.

Aanwijzingen

Hoewel de man zelf ontkent zijn vriendin te hebben gedood, wijzen verschillende sporen in zijn richting. Er zijn bijvoorbeeld DNA-sporen van hem aangetroffen in haar hals, en in de woning zijn diverse persoonlijke spullen van de vrouw gevonden. Ook haar hondje was sinds 17 januari daar.

Volgens de verdediging had de politie bij het onderzoek last van tunnelvisie waarbij alleen de man als mogelijke dader werd beschouwd. Het hof is het daar niet mee eens en constateert dat het onderzoek voldoende zorgvuldig is uitgevoerd en dat van tunnelvisie geen sprake is.

Doodslag

Volgens het hof is bewezen dat de man zijn vriendin heeft gedood. Er is geen bewijs dat hij het vooropgezette plan had om haar te doden, het gaat dus om doodslag en niet om moord.
Hoewel de man op geen enkele manier inzicht heeft gegeven in zijn persoon en zijn handelswijze, zijn er op basis van psychiatrisch onderzoek aanwijzingen dat bij hem onder andere sprake is van agressieregulatie-problematiek en van problematisch alcoholgebruik. Hij is bovendien eerder veroordeeld voor een poging tot doodslag op zijn toenmalige echtgenote. Het hof schat daarom de kans dat de man in een nieuwe relatie met een vrouw opnieuw geweld zal gebruiken, als niet gering in en vindt het noodzakelijk om de maatschappij langdurig tegen dat risico te beschermen. Een gevangenisstraf van 12 jaar is daarom passend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten