Advocaat in hoger beroep vrijgesproken van beledigen rechercheur

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Advocaat in hoger beroep vrijgesproken van beledigen rechercheur
's-Hertogenbosch, 29 april 2015

Een advocaat is in hoger beroep vrijgesproken van belediging van een financieel rechercheur. De advocaat had 'sukkel' tegen hem gezegd. De rechtbank Zeeland-West-Brabant verklaarde de advocaat eerder schuldig, maar veroordeelde hem enkel tot het betalen van een schadevergoeding van 75 euro.

Geen opzet

De advocaat heeft verklaard dat hij niet het opzet had om de rechercheur te beledigen. Hij was gefrustreerd geraakt door de opstelling van de rechercheur tijdens het verhoor. In een verzuchting heeft hij toen zacht ‘sukkel’ gezegd. Volgens hem zei hij dit niet verstaanbaar en ook niet met de bedoeling dat het zou worden gehoord. Toen de rechercheur vervolgens vroeg wat de advocaat had gezegd, gaf hij antwoord op deze vraag door het woord te herhalen. De advocaat heeft zich toen niet of onvoldoende gerealiseerd dat dit antwoord door de rechercheur als beledigend ervaren zou worden.

Belediging

Een uitlating is beledigend wanneer deze de strekking heeft een ander bij het publiek in een ongunstig daglicht te stellen en hem aan te tasten in zijn eer en goede naam. Of daarvan sprake is, hangt af van de context waarin de uitlating is gedaan. Het hof vindt de uitlating ‘sukkel’ in deze zaak op zich genomen beledigend. Bij de vraag of er ook daadwerkelijk sprake is van belediging, is echter van belang of de advocaat ook het opzet had om de rechercheur in zijn eer of goede naam aan te tasten. Volgens het hof is daarvan geen sprake.

Vrijspraak

In tegenstelling tot het oordeel van de rechtbank, vindt het hof dat niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat de advocaat de opzet, ook niet in voorwaardelijke zin, had om de rechercheur te beledigen. Daarom spreekt het hof hem vrij.

Uitspraken

Meest gelezen berichten