Fatale steekpartij in Roermond was geen moord maar doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Fatale steekpartij in Roermond was geen moord maar doodslag
's-Hertogenbosch, 02 februari 2016

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft een 37-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag op de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin op 3 mei 2011 in Roermond, en voor diefstal met geweld.

Nieuwe vriend

De verdachte ging naar de woning van zijn ex-vriendin in Roermond, waar ook haar nieuwe vriend aanwezig was. Het kwam tot een worsteling tussen de mannen. Vervolgens haalde de verdachte uit de keuken een mes, liep terug naar de woonkamer, pakte de nieuwe vriend vast en stak hem in de hals. De man overleed korte tijd later.

Hoge Raad

De zaak is ook op 23 januari 2013 bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch behandeld. Het hof oordeelde toen dat de gebeurtenis in Roermond viel aan te merken als moord: de verdachte zou het slachtoffer met voorbedachte raad om het leven hebben gebracht. De Hoge Raad vond dat oordeel echter niet goed gemotiveerd en wees de zaak daarom terug voor wat de dodelijke steekpartij betreft.
Het oordeel over een diefstal met geweld bleef wel in stand.

Geen voorbedachte raad

Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat er geen sprake was van moord: de verdachte heeft niet met voorbedachte raad gehandeld. In tegenstelling tot het OM vindt het hof niet bewezen dat de man voordat hij de woning van zijn ex-vriendin binnendrong al het besluit had genomen om haar nieuwe vriend van het leven te beroven. Het kan niet worden uitgesloten dat de man in een plotselinge opwelling een mes heeft gepakt en de nieuwe vriend in zijn nek heeft gestoken, waarmee er sprake is van doodslag.

10 jaar cel gepast

Bij het opleggen van de straf heeft het hof onder meer meegewogen dat de man het slachtoffer het hoogste goed, zijn leven, heeft ontnomen en bovendien daarmee zijn familie onherstelbaar leed heeft toegebracht. Ook houdt het hof er rekening mee dat het slachtoffer in geen enkel opzicht schuld heeft aan de fatale steekpartij en dat verdachte, die al eerder met politie en justitie in aanraking is geweest, zich eveneens schuldig heeft gemaakt aan een diefstal met geweld. Het hof vindt daarom een gevangenisstraf van 10 jaar op zijn plaats.

De rechtbank Roermond legde de man op 2 mei 2012 een gevangenisstraf van 12 jaar op.

Uitspraken

Meest gelezen berichten