Gelijke cao-rechten voor Poolse chauffeurs in Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Gelijke cao-rechten voor Poolse chauffeurs in Nederland
’s-Hertogenbosch, 24 mei 2016

Poolse chauffeurs die in opdracht van 3 Nederlandse (transport)bedrijven binnen Nederland goederen vervoeren hebben (onder voorwaarden) recht op dezelfde basisvoorwaarden uit de cao als Nederlandse werknemers. Dat heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vandaag in kort geding bepaald in een zaak die was aangespannen door FNV.

Dezelfde basisarbeidsvoorwaarden

Twee wachtende trucks tijdens een controle.
Foto: Chris Pennarts

In de cao voor het beroepsgoederenvervoer staat dat een Nederlandse werkgever (in bepaalde gevallen) verplicht is erop toe te zien dat werknemers van een onderaannemer gehonoreerd worden volgens de basisarbeidsvoorwaarden van de cao. FNV en de 3 (transport)bedrijven zijn het erover eens dat de cao van toepassing is. FNV had de zaak aangespannen omdat zij vond dat de 3 bedrijven de cao op dit punt niet naleefden. Tijdens de procedure hebben de bedrijven onvoldoende aan het hof duidelijk gemaakt dat zij zich hieraan toch houden. Daarom heeft hof hen veroordeeld op straffe van een dwangsom.

Wel ontvankelijk

De kantonrechter verklaarde FNV eerder niet-ontvankelijk in haar vordering, omdat de naam van de werknemersorganisatie verkeerd stond vermeld. FNV ging hierop in hoger beroep. Het hof is van oordeel dat FNV haar naam wel kan verbeteren en ontvankelijk is in de vorderingen en heeft FNV in het gelijk gesteld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten