Gevangenisstraf voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Gevangenisstraf voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval
's-Hertogenbosch, 26 januari 2016

Een 49-jarige vrouw uit Diessen is in hoger beroep veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval in 2013, waarbij een 76-jarige fietser om het leven kwam. Het gerechtshof legt haar een gevangenisstraf op van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarnaast mag zij 4 jaar geen motorvoertuig besturen en moet zij de weduwe van het slachtoffer een schadevergoeding van 1567,50 euro betalen.

Macht over het stuur verloren

De vrouw reed op 11 november 2013 ‘s morgens over de Veldhovensweg in Knegsel (gemeente Eersel), toen zij de macht over het stuur verloor, naar eigen zeggen omdat ze schrok van een flits in haar ogen. Daardoor raakte zij in een slip, reed de berm in en kwam terecht op het fietspad waar zij een fietser aanreed. Uiteindelijk kwam zij tot stilstand tegen een boom in een voortuin. De fietser kwam ten val en overleed enkele uren later aan zijn verwondingen.

De vrouw was door een aantal trieste ervaringen depressief geworden en aan de drank geraakt. De ochtend van het ongeval en de avond ervoor had zij een grote hoeveelheid bier gedronken.

Het oordeel van het hof

Door onder invloed van alcohol te gaan autorijden heeft de vrouw een ernstig risico genomen en zeer onvoorzichtig gehandeld, vindt het hof. Daardoor kon zij niet meer adequaat reageren en is zij op een kaarsrechte weg de macht over het stuur verloren. Gezichtsbelemmering, bijvoorbeeld door de zon, is volgens het hof niet aangetoond.

Gezien de ernst van de zaak vindt het hof net als de rechtbank en het OM een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats.

Het hof houdt bij het bepalen van de hoogte van de straf meer dan de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Sinds het ongeval heeft de vrouw hard aan zichzelf gewerkt. Zij heeft zichzelf psychiatrisch laten behandelen, zij drinkt geen alcohol meer en rijdt geen auto.
De vrouw heeft spijt betuigd aan de nabestaanden. Bovendien heeft zij een blanco strafblad. De kans op herhaling wordt dan ook klein geacht. Op basis hiervan valt de straf van het hof lager uit.

Uitspraken

Meest gelezen berichten