Hof oordeelt over hulp bij zelfdoding na verwijzing door Hoge Raad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Hof oordeelt over hulp bij zelfdoding na verwijzing door Hoge Raad
's-Hertogenbosch, 04 december 2017

Vandaag vindt bij het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch vanaf 10.00 uur de inhoudelijke behandeling plaats van een strafzaak over hulp bij zelfdoding. Een man heeft in 2008 zijn 99-jarige moeder geholpen bij zelfdoding door haar een combinatie van pillen te geven waarmee zij een einde aan haar leven maakte. De reden hiervoor was dat de huisarts geen euthanasie wilde toepassen. De vraag is nu of het handelen van de man strafbaar is of er redenen zijn om hem dan toch geen straf op te leggen.

Noodtoestand

De rechtbank Gelderland achtte de man in 2013 strafbaar aan hulp bij zelfdoding en het verschaffen van de middelen daartoe, omdat onvoldoende duidelijk was geworden dat geen andere arts kon worden gevonden die zijn moeder kon helpen bij de euthanasie. De rechtbank legde hem geen straf op. Zowel het OM als de man zelf gingen in hoger beroep. Het hof in Arnhem oordeelde in 2015 anders en vond dat de man zich terecht heeft beroepen op noodtoestand, een soort van overmacht, omdat de huisarts zijn moeder niet wilde helpen. Volgens het hof was het handelen van de man zorgvuldig en transparant en daarom niet strafbaar. Het OM stelde tegen deze uitspraak cassatie in.

Hoge uitzondering

De Hoge Raad oordeelde eerder dit jaar dat een beroep op noodtoestand bij hulp bij zelfdoding door iemand die geen arts is slechts bij hoge uitzondering kan worden geaccepteerd. Volgens de Hoge Raad heeft het hof in Arnhem het beroep op zo’n uitzonderlijke noodtoestand hier te gemakkelijk gehonoreerd. Daarom moet het hof in ’s-Hertogenbosch nu opnieuw beoordelen of het handelen van de man strafbaar is en of er eventueel sprake is van een zogenoemde ‘strafuitsluitingsgrond’, dat wil zeggen of er redenen zijn om hem toch geen straf op te leggen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten