Hogere straf voor doodslag bij Leger des Heils in Maastricht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Hogere straf voor doodslag bij Leger des Heils in Maastricht
's-Hertogenbosch, 30 november 2017

Een 30-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vindt dat hij schuldig is aan doodslag op een andere man bij de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils in Maastricht. De rechtbank Limburg legde de man eerder 5 jaar cel en tbs op.

Onenigheid

In de ochtend van 6 december 2014 ontstond er bij de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils in Maastricht een vechtpartij tussen de verdachte en het latere slachtoffer, een 44-jarige man. De 2 mannen hadden al eerder onenigheid gehad. Nadat de verdachte het slachtoffer enkele keren tegen zijn hoofd sloeg, zakte hij in elkaar en bleef bewegingloos op de grond liggen. Vervolgens heeft de verdachte nog enkele tientallen keren tegen het hoofd van het slachtoffer geschopt. Daarna heeft hij het slachtoffer naar buiten gesleept, hem met zijn hoofd op de stoeprand gelegd en nog een keer met kracht op het hoofd getrapt. Als gevolg daarvan is het slachtoffer overleden.

Doodslag

Evenals de rechtbank Limburg vindt het hof dat er geen sprake is van moord maar van doodslag. De man kwam het slachtoffer die morgen toevallig tegen en heeft hem niet met voorbedachte raad gedood. Volgens de verdediging zou de man zich hebben moeten verdedigen tegen het slachtoffer en zou daarom hebben gehandeld uit noodweer of noodweerexces. Het hof is het daar niet mee eens. De verdachte is veel te ver gegaan in zijn verdediging door de man nadat deze zijn verzet had opgegeven, met een vuist tegen het hoofd te slaan en toen hij op de grond lag nog tientallen keren tegen het hoofd te schoppen.

Toerekeningsvatbaarheid

Er is uitgebreid psychiatrisch en psychologisch onderzoek gedaan naar de verdachte. De conclusie van de deskundigen is dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. Om de kans op herhaling van een geweldsmisdrijf zoveel mogelijk terug te brengen, is langdurige intensieve behandeling nodig. Daarom legt het hof de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging op.

Omstandigheden

De verdachte heeft het slachtoffer op een gruwelijke en laffe wijze om het leven gebracht. Hij heeft onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer, waaronder zijn stiefdochter en zijn zoon. Het gebeuren heeft ook grote impact gehad op de bewoners en de medewerkers van het Leger des Heils, waarvan er enkelen getuige zijn geweest van de gebeurtenissen. Het hof rekent dit de verdachte zwaar aan. Ook het feit dat de verdachte al eerder is veroordeeld voor geweldsmisdrijven heeft het hof laten meewegen bij het bepalen van de straf. Anderzijds houdt het hof ook rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en de noodzaak om hem te laten behandelen. Al met al vindt het hof een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging op zijn plaats.

Uitspraken

Meest gelezen berichten