Hogere straffen voor aanslag advocaat Waalre

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Hogere straffen voor aanslag advocaat Waalre
's-Hertogenbosch, 16 december 2015

2 mannen uit Mierlo zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 11 en 9 jaar. Zij pleegden in februari 2013 jaar een moordaanslag op een advocaat uit Waalre. De rechtbank legde hen eerder celstraffen op van respectievelijk 10 en 6 jaar. Een 3e verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid bij de aanslag. Hij is wel schuldig aan verboden vuurwapenbezit en het verhandelen van een vuurwapen met munitie. Het hof heeft hem, net als de rechtbank, veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Aanslag

1 van de mannen wachtte de advocaat 's ochtends vroeg op in de buurt van zijn huis. Toen de advocaat in zijn auto naderde schoot  hij met een vuurwapen gericht op de advocaat. Die dook net op tijd weg, werd niet geraakt en wist te ontkomen. De schutter vluchtte vervolgens met een auto die werd bestuurd door de andere man. Het hof vindt, evenals de rechtbank, dat die man een actieve en essentiële rol bij de aanslag vervulde.  Dit blijkt onder meer uit afgeluisterde gesprekken.

Hogere straffen

Het hof vindt dat de mannen  in beginsel in gelijke mate verantwoordelijk zijn voor de aanslag, maar legt de schutter een hogere straf op dan zijn mededader omdat hij eerder is veroordeeld voor geweldsmisdrijven en de mededader niet.  Bij het bepalen van de straffen, heeft het hof rekening gehouden met het gewelddadige karakter van de aanslag en de maatschappelijke onrust die is ontstaan. De aanslag is gepleegd op de openbare weg, bij de woning van het slachtoffer. Het gebeurde op een tijdstip en plaats waar scholieren en andere voorbijgangers passeren. Het hof  vindt dat dit onvoldoende tot uitdrukking komt in de straffen die de rechtbank heeft opgelegd. Daarom legt het hof hogere straffen op.

3e verdachte

Volgens het Openbaar Ministerie was ook de 3e verdachte betrokken bij de aanslag. Het hof vindt dat hiervoor onvoldoende bewijs is en spreekt hem vrij van het medeplegen van de poging tot moord. De man is wel schuldig aan het bezit van verboden vuurwapens en het leveren van een vuurwapen met bijbehorende munitie aan een verder onbekend gebleven persoon.

Uitspraken

Meest gelezen berichten