In hoger beroep 10 jaar cel voor doden partner in Boxtel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 10 jaar cel voor doden partner in Boxtel
's-Hertogenbosch, 18 februari 2016

Een 45-jarige vrouw is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch schuldig bevonden aan doodslag op haar partner. Zij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde haar eerder voor moord tot een gevangenisstraf van 10 jaar én tbs met dwangverpleging.

Bekentenis

In de nacht van 21 op 22 juni 2012 schoot de vrouw haar partner dood met 2 schoten in zijn achterhoofd. Dit gebeurde terwijl hij lag te slapen in zijn huis in Boxtel. De vrouw belde vervolgens zelf de politie en deelde overstuur mee dat haar vriend dood was. Toen de politie ter plaatse kwam, werd de vrouw - die hevig geëmotioneerd was - aangehouden. De vrouw was lid van een schietvereniging en had een pistool in bezit. Zij heeft bekend dat zij de man met dit pistool heeft doodgeschoten.

Doodslag

In tegenstelling tot de rechtbank, vindt het hof dat niet kan worden vastgesteld dat er sprake is van moord. De vrouw heeft verklaard haar partner te hebben doodgeschoten nadat zij in haar hoofd stemmen had gehoord die zeiden dat hij dood moest. Zij heeft niet verteld op welk moment ze deze stemmen heeft gehoord en hoeveel tijd vervolgens is verstreken tot het daadwerkelijke schieten. Een andere verklaring van verdachte over wat er is gebeurd, is er niet en daarover blijkt ook niets uit het dossier. Daarmee staat niet vast dat de vrouw enige tijd heeft kunnen nadenken over de betekenis en de gevolgen van haar besluit. Dit is echter wel vereist om te kunnen komen tot een veroordeling voor moord. Het kan niet worden uitgesloten dat zij heeft gehandeld in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling. Daarom is de vrouw vrijgesproken voor moord en veroordeeld voor doodslag.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Verschillende deskundigen hebben de vrouw onderzocht. Zij concluderen dat ze een zwakbegaafde en getraumatiseerde vrouw is die bovendien lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis. Volgens de deskundigen was zij verminderd toerekeningsvatbaar bij het plegen van het misdrijf. Het hof volgt deze conclusies en houdt hier rekening mee bij het bepalen van de straf.

10 jaar gevangenisstraf

De vrouw heeft opzettelijk haar partner van het leven beroofd. Daarmee heeft ze een onomkeerbaar verlies veroorzaakt en groot leed toegebracht aan zijn nabestaanden. Het hof houdt ook hier rekening mee. Alles afwegend, vindt het hof een gevangenisstraf van 10 jaar passend en geboden.

Geen tbs

Tijdens het proces bij de rechtbank schatten de deskundigen die de vrouw onderzochten de kans op herhaling hoog in. Dit was reden voor de rechtbank om naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op te leggen. Andere deskundigen die de vrouw in hoger beroep onderzochten, komen nu tot een andere conclusie. Zij hebben gemotiveerd en goed onderbouwd dat er geen sprake is van een risico op herhaling. De psychische conditie van de vrouw is inmiddels stabiel en zij is naar verwachting goed te begeleiden. Er zijn geen aanwijzingen dat zij de veiligheid van anderen in gevaar zal brengen. Omdat dit wettelijk vereist is voor het opleggen van tbs, legt het hof dan ook geen tbs op. Het Openbaar Ministerie kan de vrouw nadat zij tweederde van haar straf heeft uitgezeten, wel verplichten een traject van begeleiding en toezicht in te gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten