In hoger beroep 11 jaar cel voor doodslag op echtgenote in Veldhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 11 jaar cel voor doodslag op echtgenote in Veldhoven
's-Hertogenbosch, 19 oktober 2016

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 58-jarige man uit Veldhoven tot 11 jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn vrouw. Hij heeft de vrouw, met wie hij in scheiding lag, met een groot aantal messteken om het leven gebracht. De straf is gelijk aan de eis en hoger dan de 7 jaar cel die de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde. De reden daarvan is dat het hof, anders dan de rechtbank, geen direct verband ziet tussen het gebruik van het antidepressivum escitalopram en de uitbarsting van agressie en geweld.

Verdeling inboedel

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch

Op 27 oktober 2013 sprak het echtpaar af in de woning in Veldhoven om de boedel te verdelen. De man heeft bekend dat hij zijn vrouw toen met een groot aantal messteken om het leven heeft gebracht. Uit haar verwondingen bleek dat de vrouw geprobeerd heeft zich te verdedigen. Het kan niet anders dan dat zij in de laatste momenten van haar leven in grote doodsnood heeft verkeerd. De gedragingen van de verdachte moeten als een van de ergste doodslagen in zijn soort te worden getypeerd, aldus het hof.

Wel een persoonlijkheidsstoornis, invloed medicijngebruik niet vast te stellen

Zowel de rechtbank als het hof hebben uitgebreid onderzoek laten verrichten, enerzijds naar de persoonlijkheid van de man en anderzijds naar de mogelijke invloed van medicijngebruik op zijn daad.

Uit het psychologische onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. Ook had hij ten tijde van het plegen van het feit een depressieve stoornis. Er is daarom spraken van verminderde toerekeningsvatbaarheid.

In deze zaak speelt met name ook de vraag of het gebruik van het antidepressivum escitalopram, eventueel in combinatie met een genetische aanleg, heeft bijgedragen aan het gebruikte geweld. Het hof heeft hier door verschillende deskundigen onderzoek naar laten doen. Daaruit blijkt dat niet is vast te stellen of er een oorzakelijk verband is tussen het medicijngebruik en het gepleegde feit. Zeker is in ieder geval dat het niet de enige oorzaak is van de uitbarsting van agressie en geweld die dag.
Daarom ziet het hof, anders dan de rechtbank, geen aanleiding om bijzondere waarde te hechten aan het medicijngebruik bij het bepalen van de hoogte van de straf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten