In hoger beroep 12 jaar cel en tbs voor steekpartij in Oosterhout

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 12 jaar cel en tbs voor steekpartij in Oosterhout
's-Hertogenbosch, 29 februari 2016

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft een 56-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor doodslag. Daarnaast krijgt hij tbs met dwangverpleging opgelegd. Het hof vindt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij een andere man met messteken om het leven bracht.

Broodmes

Op 25 februari 2012 hebben de verdachte en het latere slachtoffer eerst geruime tijd samen drank en drugs gebruikt in de woning van de verdachte in Oosterhout. Vervolgens vergezelde de verdachte de man naar diens woning. Onderweg nam de verdachte hem mee een steegje in en daar stak hij hem een groot aantal keren met een broodmes. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Eerder veroordeeld

De verdachte is eerder veroordeeld geweest voor een levensdelict in 1992. Hij kreeg toen 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor doodslag. Deze tbs-behandeling was al afgesloten op het moment dat hij het huidige delict beging.

Verminderd toerekeningsvatbaar

In de huidige zaak legde de rechtbank Zeeland-West-Brabant alleen 30 jaar cel op voor moord. Er is toen bij de man wel een psychische stoornis vastgesteld maar hij werd door het Pieter Baan Centrum volledig toerekeningsvatbaar geacht. Over het recidivegevaar kon men toen geen uitspraak doen. Zowel verdachte als OM gingen in hoger beroep.

In hoger beroep is er nader gedragsdeskundig onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de man een gemengde persoonlijkheidsstoornis heeft, die van invloed is geweest bij zijn daad. Daardoor wordt hij verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Bovendien schat men het recidivegevaar hoog in.

Doodslag

Het OM vond bewezen dat de verdachte met voorbedachte raad de andere man om het leven heeft gebracht en eiste daarom een veroordeling tot 15 jaar cel wegens moord. Het hof oordeelt daarentegen dat er geen sprake is van voorbedachte raad. Het feit dat de verdachte een mes bij zich had wijst onvoldoende op een vooropgezet plan om het latere slachtoffer van het leven te beroven, aldus het hof. De 2 mannen waren bevriend en de verdachte heeft na zijn daad zelf het alarmnummer 112 gebeld en om dringende hulp verzocht. Alles bij elkaar wijst dit eerder op een plotselinge gemoedsopwelling dan op planmatig handelen.

Nu de man voor de tweede keer wordt veroordeeld voor een levensdelict vindt het hof het verdedigbaar om de maximale straf van 15 jaar cel op te leggen. Omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, volstaat het hof met een celstraf van 12 jaar in combinatie met tbs met dwangverpleging. Op deze manier wordt de man niet alleen gestraft maar wordt ook de samenleving tegen hem beveiligd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten