In hoger beroep 40 maanden celstraf voor beroven oma in Klundert

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 40 maanden celstraf voor beroven oma in Klundert
's-Hertogenbosch, 13 juli 2016

Een 33-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden. Samen met zijn tweelingbroer heeft hij zijn destijds 77-jarige oma, bij wie hij inwoonde, met geweld overvallen in haar eigen huis. Beide broers werden hiervoor eerder door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf. De tweelingbroer is niet in hoger beroep gegaan.

Beroving

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Volgens het hof hadden de broers afgesproken om samen hun oma te beroven. De verdachte liet zijn handen en voeten door zijn tweelingbroer met tape vastmaken en daarna ging hij, met een doek om zijn hoofd, op de keukenvloer liggen. Op die manier zou hij een alibi hebben. Toen zijn oma de keuken in kwam, pakte zijn tweelingbroer haar vast. Hij duwde een doek tegen haar mond en bond haar vast in de keuken. De vrouw liep hierbij verwondingen op en verloor haar bewustzijn. Met haar bankpas en pincode verliet de tweelingbroer de woning.

Ongeloofwaardig

De verdachte heeft verklaard dat hij werd overmeesterd en vastgebonden en dat hij niets met de beroving te maken heeft. Het hof vindt dat ongeloofwaardig. De tweelingbroer van de verdachte heeft zich namelijk zelf bij de politie gemeld en bekend. Daarbij heeft hij niet alleen een belastende verklaring voor zijn broer afgelegd, maar ook voor zichzelf. Die verklaring was bovendien zeer gedetailleerd en consistent. Daarnaast blijkt uit onderzoek naar het telefoonverkeer tussen de broers dat zij op die dag bijna 30 keer contact met elkaar hebben gehad, terwijl zij dat normaal gesproken nauwelijks hebben. Verder heeft alleen de oma verwondingen opgelopen bij de beroving, terwijl de verdachte ongedeerd is gebleven. Dit alles wijst er volgens het hof op dat de verklaring van de tweelingbroer de juiste is.

Hogere straf

Bij het opleggen van de straf heeft het hof er rekening mee gehouden dat de verdachte doelbewust en op doordachte wijze zijn oma als slachtoffer heeft uitgekozen. Hij heeft enkel uit eigen financieel gewin gehandeld, zonder zich te bekommeren over de uitwerking van zijn handelen op - juist - dit slachtoffer, zijn oma, bij wie hij inwoonde en die hem nog steeds vertrouwt. Het moet voor haar verschrikkelijk en onbegrijpelijk zijn dat haar kleinzoons een plan om haar te overvallen hebben beraamd én uitgevoerd. De verdachte heeft tot op de dag van vandaag geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn aandeel in de overval. Het hof vindt, dit alles in overweging nemend, dat een hogere straf gerechtvaardigd is dan de straf die door de rechtbank is opgelegd en komt tot een gevangenisstraf van 40 maanden. Dit is gelijk aan de straf die het Openbaar Ministerie heeft geëist.

Uitspraken

Meest gelezen berichten