In hoger beroep 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor misbruik meisje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor misbruik meisje
's-Hertogenbosch, 17 oktober 2017

Een 48-jarige man uit Tilburg is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Volgens het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is hij schuldig aan seksueel misbruik van een destijds 10 jarig meisje en aan het vervaardigen, bezit én verspreiden van kinderporno. Daarnaast is hij schuldig bevonden aan het bevorderen van seksueel misbruik van hetzelfde meisje door derden, evenals het eenmaal daadwerkelijk teweegbrengen daarvan. De lange gevangenisstraf is passend bij het verwerpelijke gedrag van de man. Om herhaling te voorkomen en de veiligheid van nieuwe slachtoffers te waarborgen vindt het hof dat de man verplicht behandeld moet worden en legt daarom ook tbs met dwangverpleging op. Verder moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 5.000 euro.

In herhaling tijdens proefverlof

Tijdens een proefverlof van een eerdere veroordeling voor ernstige zedendelicten verbleef de verdachte bij kennissen in Lithoijen, waar ook het slachtoffer regelmatig logeerde. Ondanks die eerdere veroordeling en het proefverlof ging de man opnieuw in de fout. Hij misbruikte het meisje zeer ernstig, maakte daarvan bovendien foto’s, zond die foto’s naar andere personen en bood haar zelfs voor seksueel misbruik aan bij die anderen.

Verwerpelijk

Seksueel misbruik van kinderen vormt een zeer ernstige inbreuk op hun lichamelijke en geestelijke integriteit. Met zijn verwerpelijke gedrag stelt de verdachte de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens boven de belangen van het slachtoffer. Het hof vindt het bijzonder ernstig dat de man er zelfs voor heeft gezorgd dat een andere persoon hetzelfde jonge slachtoffer seksueel kon misbruiken. Het hof vindt een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van 6 jaar hier passend. Deze straf is lager dan de straf die de rechtbank eerder oplegde (8 jaar cel), omdat volgens het hof misbruik van het meisje in de periode 2009-2011 onvoldoende bewezen is.

Tbs met dwangverpleging

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de man lijdt aan diverse stoornissen. Het hof legt hem tbs met dwangverpleging op in plaats van tbs met voorwaarden (en 5 jaar cel) zoals verzocht door de verdediging. In verband met o.a. het grote gevaar voor herhaling – zonder behandeling – vindt het hof tbs met dwangverpleging nodig.

Uitspraken

Meest gelezen berichten