In hoger beroep 7 jaar cel en tbs voor doden zus

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 7 jaar cel en tbs voor doden zus
's-Hertogenbosch, 22 februari 2017

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 40-jarige man tot 7 jaar gevangenisstraf en tbs voor de doodslag op zijn zus in april 2013. Hij wurgde haar met een elektriciteitssnoer in haar eigen woning in ’s-Hertogenbosch, nadat zij bewusteloos was geraakt tijdens een handgemeen. De man was onder invloed van drank en drugs.

Psychotische toestand

De man verkeerde tijdens het plegen van de daad waarschijnlijk in een psychotische toestand. Daardoor was hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij had deze toestand echter deels zelf opgewekt door drank- en drugsgebruik. Hij wist dat het gebruik van alcohol en drugs bij hem kon leiden tot riskant en agressief gedrag, vooral als hij stopte met het gebruik van zijn anti-psychotische medicatie. De man heeft door zijn zus te doden zijn minderjarige neefje en nichtje hun moeder ontnomen.

Eerlijk proces

De verdediging heeft gesteld dat de man geen kans op een eerlijk proces heeft gekregen. Hij heeft namelijk zelf geen deskundigen aan mogen wijzen die onderzoek mochten doen naar zijn geestelijke toestand. De 2 deskundigen die namens het openbaar ministerie een rapport opstelden hadden volgens de verdediging de schijn van vooringenomenheid. Het hof is het hier niet mee eens. Een verdachte heeft niet altijd recht op een tegenonderzoek. Bovendien heeft de verdediging de 2 deskundigen uitvoerig mogen ondervragen. Verder is er ook niets naar voren gekomen dat wijst op vooringenomenheid.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man kreeg eerder van de rechtbank Oost-Brabant 8 jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd. Het OM had in hoger beroep ook 8 jaar cel en tbs geëist. Het hof neemt ook 8 jaar gevangenisstraf als uitgangspunt, maar komt tot een lagere celstraf vanwege de beoordeling van de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man.

Uitspraken

Meest gelezen berichten