In hoger beroep 8 jaar gevangenisstraf en tbs voor schietpartij café Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 8 jaar gevangenisstraf en tbs voor schietpartij café Breda
's-Hertogenbosch, 26 oktober 2017

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft in hoger beroep een 33-jarige man veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor onder meer 2 pogingen tot moord. In oktober 2013 loste de man na een ruzie een schot midden in een café in Breda. Daarbij raakte 1 persoon gewond. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde de verdachte op 19 februari 2016 eveneens tot 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Ruzie

Op 19 oktober 2013 kreeg de verdachte in een drukbezocht café in Breda ruzie met 1 van de 2 latere slachtoffers. Vervolgens verliet hij het café en kwam ongeveer een half uur later terug met een doorgeladen vuurwapen in zijn broeksband. Hij heeft toen dat wapen gepakt, gericht op degene met wie hij ruzie had gehad en geschoten. Daarbij raakte hij een cafébezoeker die toevallig in de buurt van het eerste slachtoffer stond, in het bovenbeen.

Poging tot moord

Volgens het hof is wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte beide slachtoffers met voorbedachten rade heeft geprobeerd van het leven te beroven. Hij heeft niet alleen met een vooropgezet plan opnieuw de confrontatie gezocht met de man met wie hij ruzie had gehad. Ook had hij voldoende gelegenheid om na te denken over de gevolgen van zijn voorgenomen daad. Dat geldt ook voor het risico dat anderen dan het beoogde slachtoffer zouden worden geraakt. Het hof vindt dan ook dat er sprake is van poging tot moord.

Straf

Bij het opleggen van de gevangenisstraf heeft het hof er in het bijzonder rekening mee gehouden dat de verdachte heeft geschoten in een café vol met mensen.

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Uit het onderzoek van die deskundigen is gebleken dat hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis en cognitieve beperkingen heeft. Mede op basis daarvan heeft het hof tbs met dwangverpleging opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten