In hoger beroep geen poging doodslag bewezen op ex-partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep geen poging doodslag bewezen op ex-partner
's-Hertogenbosch, 21 april 2015

In hoger beroep is een 44-jarige man veroordeeld tot 27 maanden celstraf, waarvan 6 voorwaardelijk voor doodsbedreiging met een pistool en mishandeling van zijn ex-vrouw, schuld aan zwaar lichamelijk letsel van zijn huidige partner en verboden wapenbezit.

Gebeurtenissen

Op 20 augustus 2013 reed de man met zijn nieuwe vriendin en omgebouwde knal-/alarmpistool naar zijn ex in Vlissingen. Hij zou een conflict met haar hebben over de omgangsregeling van hun zoontje. Hij stapte uit zijn auto, deed een overall en handschoenen aan, pakte het pistool uit de kofferbak en ging de woning binnen. Toen hij zijn ex zag, pakte hij het pistool uit zijn zak. Volgens zijn ex-vrouw richtte hij het pistool op haar hoofd. Daarna hoorde zij 2 keer een klikgeluid. De advocaat-generaal heeft hier onder meer uit afgeleid dat de man 2 keer de trekker heeft overgehaald maar dat het wapen heeft geweigerd. Vervolgens heeft hij haar een klap met het pistool tegen haar hoofd gegeven, aldus de vrouw. Daarna is hij achter in de auto gestapt waar zijn nieuwe vriendin achter het stuur zat en weggereden richting België. Toen hij op de achterbank het pistool demonteerde, ging het af en de kogel raakte zijn vriendin in haar rug.

Geen poging moord/doodslag bewezen

Op grond van verklaringen van een forensisch wapendeskundige over onder meer het aangetroffen kogelpatroon en het klikgeluid dat zijn ex hoorde, staat het voor het hof onvoldoende vast dat de man daadwerkelijk de trekker heeft overgehaald. Volgens deze deskundige veroorzaken praktisch alle met dit wapen te verrichten handelingen een klikgeluid. Weliswaar is in de woning nog een kogel met een beschadigd slaghoedje gevonden, maar volgens deze deskundige wijst dat niet noodzakelijk op een afvuurpoging met dit wapen. Het hof kan daardoor onvoldoende vaststellen dat de man heeft geprobeerd zijn ex opzettelijk te doden. Het hof acht wel bewezen dat de man zijn ex heeft bedreigd met de dood door een pistool op haar te richten. Bovendien vindt het hof bewezen dat de man zijn ex heeft mishandeld door haar met het pistool tegen het hoofd te slaan.

Schuld aan zwaar lichamelijk letsel

Volgens het hof staat verder vast dat het pistool is afgevuurd als gevolg van de door de man verrichte handeling om het te demonteren. Hierdoor heeft zijn vriendin zwaar lichamelijk letsel opgelopen. In tegenstelling tot de rechtbank en het Openbaar Ministerie vindt het hof dat het niet kan vaststellen dat de man welbewust onaanvaardbare risico’s heeft genomen. Er dus geen sprake van roekeloosheid bij het demonteren van het wapen. Het hof merkt het uit elkaar halen van een vuurwapen en het naar achteren halen van de slede, zonder te controleren of er een kogelpatroon in het pistool aanwezig is, wel aan als zeer onvoorzichtig gedrag.

Straf

Het hof neemt het de man kwalijk dat hij op deze gewelddadige wijze heeft willen komen tot een oplossing voor de door hem ervaren problemen rondom de omgangsregeling met zijn zoontje. Daarnaast rekent het hof de wijze waarop hij zijn ex met de dood heeft bedreigd tot de meest ernstige in zijn soort. Bij het bepalen van de straf houdt het hof er ook rekening mee dat de man 2 keer eerder is veroordeeld voor huiselijk geweld.

Het hof vindt het noodzakelijk om aan het voorwaardelijk deel van de gevangenisstraf een aantal bijzondere voorwaarden te verbinden. Om herhaling te voorkomen en een  persoonlijkheidsstoornis te behandelen moet de man zich gedurende de proeftijd van 2 jaar onder toezicht stellen van de reclassering en hij dient een behandeling te ondergaan voor zijn agressieproblematiek/persoonlijkheidsstoornis. Bovendien mag hij gedurende de proeftijd geen contact met zijn ex-vrouw hebben, behalve in het kader van een te begeleiden omgang met zijn zoontje.

Uitspraken

Meest gelezen berichten