In hoger beroep gevangenisstraffen voor brandstichtingen in Zeeland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep gevangenisstraffen voor brandstichtingen in Zeeland
's-Hertogenbosch, 22 november 2016

Een 42-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor een reeks brandstichtingen in Oosterland (gemeente Schouwen-Duivenland) in 2013. De man werd eerder door de rechtbank hiervan vrijgesproken. Daarnaast wordt de man nog veroordeeld tot 16 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het aansteken van 3 branden in Vlissingen in juni 2014.

7 brandstichtingen

In de eerste helft van 2013 zorgde een reeks brandstichtingen voor onrust in het dorp Oosterland in Zeeland. Het openbaar ministerie achtte de 42-jarige verdachte schuldig aan in totaal 16 brandstichtingen en eiste in hoger beroep 8 jaar cel, omdat er sprake zou zijn van levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel.
Het hof vindt dat er in 7 gevallen voldoende bewijs is om de man te veroordelen. En omdat het hof niet bewezen vindt dat de branden levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor personen hebben opgeleverd, komt het tot een aanzienlijk lagere straf. 

Getuigen

Bepalend in het hoger beroep zijn onder meer de verklaringen van 2 getuigen, onder wie een medeverdachte, die door de rechtbank niet als voldoende betrouwbaar zijn beschouwd. Het hof vindt deze verklaringen wel voldoende betrouwbaar. Daarnaast worden ze ondersteund door ander bewijs zoals aangiftes, bevindingen van de politie en verklaringen van andere getuigen.

Vlissingen

Voor de 3 brandstichtingen in Vlissingen vormen de verklaringen van een andere medeverdachte ook weer een belangrijk onderdeel van het bewijs. Bovendien is de verdachte door agenten herkend op beelden van een beveiligingscamera.
Volgens het hof had een van de branden in Vlissingen fatale gevolgen kunnen hebben. Het ging om een brandstichting direct naast een woning, waardoor er rook in de slaapkamer van de bewoners terecht is gekomen. De bewoners zijn wakker geworden door het geluid van de brandweerauto.
Door de rechtbank kreeg de man eerder 18 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het hof vindt dat op zich een passende straf, maar verlaagt deze in verband met de schending van de redelijke termijn van het strafproces. Het openbaar ministerie had in hoger beroep een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden geëist.

Schadevergoeding

Het hof kent 2 verzoeken tot schadevergoeding toe van slachtoffers van de branden in Vlissingen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten