Lagere celstraffen voor doodsteken man in Cuijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Lagere celstraffen voor doodsteken man in Cuijk
's-Hertogenbosch, 18 februari 2015

In hoger beroep zijn een 26-jarige man en zijn 31-jarige neef uit Gennep veroordeeld voor het medeplegen van doodslag tot respectievelijk 10 en 9,5 jaar gevangenisstraf.

Geen moord

De drie verdachten zijn samen op zoek gegaan naar het latere slachtoffer. Toen zij hem uiteindelijk op straat troffen, hebben de oudere broer en de neef hem geschopt en geslagen en meerdere malen gestoken. Het slachtoffer is aan zijn verwondingen overleden. De rechtbank Oost-Brabant vond dat sprake was van moord en veroordeelde de twee mannen op 11 april 2013 tot 15 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is onvoldoende vast komen te staan dat de verdachten het voornemen hadden om het slachtoffer van het leven te beroven. Het hof veroordeelt hen daarom niet voor moord, maar voor doodslag.

Gevangenisstraffen

Uit de bewijsmiddelen leidt het hof af dat de oudste broer en de neef zo nauw en bewust hebben samengewerkt dat van medeplegen van doodslag kan worden gesproken. De oudste broer krijgt een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd, waarbij het hof heeft rekening gehouden met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid. De neef krijgt een gevangenisstraf van 9 jaar en 6 maanden opgelegd. Bij het opleggen van de straffen heeft het hof onder meer mee laten wegen dat het incident plaatsvond op de openbare weg en op klaarlichte dag en dat de dood van het slachtoffer heeft geleid tot onherstelbaar leed en gemis bij zijn nabestaanden.

Jongere broer

De jongere broer heeft informatie gegeven over het slachtoffer dat hun zusje zou hebben misbruikt en is mee naar hem op zoek gegaan. Hij heeft het slachtoffer echter niet geslagen of gestoken, maar wachtte tijdens het incident als bestuurder van de auto. Zijn handelen was niet gericht op het doden van het slachtoffer, ook wist hij niet dat zijn oudere broer en neef messen hadden meegenomen. Daarom spreekt het hof hem vrij van medeplichtigheid.

Uitspraken

Meest gelezen berichten