Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor doodslag op echtgenote

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor doodslag op echtgenote
's-Hertogenbosch, 25 april 2016

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft een 56-jarige man uit Vlissingen veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, omdat hij zijn echtgenote om het leven heeft gebracht. Deze straf komt overeen met de straf die de rechtbank Zeeland-West-Brabant hem eerder oplegde.

Zelfmoord

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

De man heeft op zondag 10 maart 2013 zijn echtgenote om het leven gebracht en daarna geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij zag het naar eigen zeggen al langer niet meer zitten, was werkloos en sollicitaties leverden niets op. Zijn vrouw had MS en zou het zonder hem niet redden. Dit voerde hij  aan als reden dat hij eerst haar heeft gedood en daarna zelfmoord heeft proberen te plegen. Hij heeft haar gedood door zijn handen om haar keel te leggen en deze dicht te knijpen, tot zij slap werd en op bed viel. Daarna heeft hij zichzelf met een mes gesneden in zijn polsen en zijn hals en gestoken in zijn buik. Doordat zijn broer hem tijdig vond en de politie waarschuwde, heeft hij het overleefd.

Uiteenlopende onderzoeken

Er zijn zowel in opdracht van de rechtbank als nu voor het hof verschillende onderzoeken uitgevoerd om na te gaan of de vrouw inderdaad is overleden door verwurging en of de getuigenissen van de man betrouwbaar waren of dat zij waren gebaseerd op pseudoherinneringen. Op basis van de beschikbare onderzoeken oordeelt het hof dat de bekentenis van de man geloofwaardig is, dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht door haar keel dicht te knijpen, vóór hij zichzelf van het leven probeerde te beroven. De door de verdediging geschetste alternatieve scenario’s zijn volgens het hof ook na onderzoek niet aannemelijk geworden.

Geen voorbedachte raad

Net als de rechtbank vindt het hof dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn in het dossier om aan te nemen dat er sprake is van voorbedachte raad. Daarom gaat het hier om doodslag in plaats van moord.

Uitspraken

Meest gelezen berichten