Ook in hoger beroep 8 jaar cel voor schieten na feestje in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep 8 jaar cel voor schieten na feestje in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 27 juli 2016

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 31-jarige man tot 8 jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag op 4 personen. Het hof vindt bewezen dat de man vanuit een rijdende auto heeft geschoten op een woning in Eindhoven waarvoor een aantal mensen gasten stond uit te zwaaien, na een feestje. Een van de slachtoffers was de nieuwe vriend van de ex-vriendin van de schutter. De straf komt overeen met de straf die de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde maar is lager dan de eis van het OM, omdat het hof voorbedachte raad niet bewezen acht.
Verder moet de man aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 7000 euro.

Rijdende auto

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Op de avond van 4 mei 2013 stond een aantal mensen bij de voordeur van een huis in Eindhoven familieleden uit te zwaaien na een feestje, waar ook kinderen bij aanwezig waren. Op dat moment kwam een auto langzaam aanrijden en van daaruit heeft een man 5 keer geschoten. De schutter werd door meerdere mensen herkend als de ex-vriend van de vriendin van het mannelijke slachtoffer. Deze nieuwe vriend werd door een kogel geraakt in zijn bil. Zijn stiefmoeder, die naast hem stond met een baby op de arm, werd net niet geraakt. Een 13-jarig meisje voelde de hitteprikkel van een langs suizende kogel. Daarna zijn zij snel het huis ingegaan.

Poging tot doodslag

Door van dichtbij te schieten op een woning waar een groepje mensen voor stond, heeft de man volgens het hof willens en wetens de kans op de koop toegenomen dat hij deze mensen daarbij zou doden. Dat er niet meer personen gewond zijn geraakt en dat de verwondingen niet ernstiger waren, is niet aan de verdachte te danken. Het hof vindt daarom bewezen dat de man op zijn minst de voorwaardelijk opzet heeft gehad op de dood van de 4 personen en veroordeelt hem voor poging tot doodslag, meerdere keren gepleegd.

Het hof spreekt hem vrij van poging tot moord. Om iemand te kunnen veroordelen voor (poging tot) moord moet voorbedachte raad bewezen zijn. Dit wil zeggen dat iemand zich gedurende enige tijd moet hebben kunnen beraden op het besluit en dat hij niet heeft gehandeld in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling, zodat hij de gelegenheid heeft gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad. De man ontkent zelf dat hij heeft geschoten en heeft daarom niets verteld over wat er in hem omging voor en tijdens de schietpartij. Ook uit de overige omstandigheden is volgens het hof niet gebleken wanneer de verdachte het besluit heeft genomen om te schieten en dus evenmin of er ruimte was voor beraad. Het is niet uit te sluiten dat hij naar de woning toeging om de confrontatie te zoeken en bijvoorbeeld iemand te bedreigen, en dat hij vervolgens ter plekke in een impuls heeft besloten om te schieten.

Beangstigend

Naast fysiek leed bij de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin heeft de verdachte ook veel psychisch leed teweeggebracht bij de andere slachtoffers. De verdachte heeft hen in een situatie gebracht die erg beangstigend moet zijn geweest. De aanwezigheid van deze familieleden heeft de man er niet van weerhouden om meerdere keren te schieten. Het hof rekent hem dat zwaar aan.

Het hof veroordeelt de man verder ook voor het bezit van 18 hennepplanten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten