Ook in hoger beroep 9 jaar cel voor dodelijke schietpartij bij winkelcentrum Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep 9 jaar cel voor dodelijke schietpartij bij winkelcentrum Breda
's-Hertogenbosch, 23 mei 2017

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een man veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Net als de rechtbank eerder vindt het hof bewezen dat hij op 3 april 2015 een 28-jarige man heeft doodgeschoten bij een winkelcentrum in Breda. Volgens het hof is niet bewezen dat de verdachte vooraf het plan had om het slachtoffer te doden en spreekt hem daarom vrij van moord.

Winkelcentrum

De verdachte ging op 3 april 2015 aan het begin van de middag met enkele leden van zijn motorclub naar het winkelcentrum Tuinzigt in Breda, naar eigen zeggen om daar met het latere slachtoffer te gaan praten. Dat liep al snel uit op een vechtpartij tussen de verdachte, het slachtoffer en de broer van het slachtoffer. Daarop pakte de verdachte een pistool en schoot 10 keer op het slachtoffer, dat enkele uren later aan zijn verwondingen is overleden.

Geen noodweer

De verdediging heeft bepleit dat de verdachte uit noodweer heeft gehandeld, omdat hij door het slachtoffer werd aangevallen met een mes en door diens broer met een bijl. Hier is volgens het hof geen sprake van, omdat op het moment dat de verdachte op het slachtoffer schoot, de broer van het slachtoffer al verdwenen was en het slachtoffer van hem was weg gelopen. De verdachte had zich volgens het hof op dat moment kunnen en ook moeten onttrekken aan de dreiging van een aanval. In plaats van met zijn medeclubleden de aftocht te blazen heeft hij ervoor gekozen 10 keer te schieten op het slachtoffer.

Forse gevangenisstraf

Bij het bepalen van de straf heeft het hof onder andere rekening gehouden met het feit dat de verdachte op klaarlichte dag, op de openbare weg, in de nabijheid van veel winkelend en werkend publiek heeft geschoten. Zo’n misdrijf is zeer schokkend voor de rechtsorde en hierbij past een forse gevangenisstraf, aldus het hof.

De verdachte moet aan de moeder van het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 6000 euro betalen voor de geleden materiële schade.

Uitspraken

Meest gelezen berichten