Ook in hoger beroep celstraf voor poging doodslag echtgenote in Reusel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep celstraf voor poging doodslag echtgenote in Reusel
's-Hertogenbosch, 10 mei 2017

Een 37-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden. Hij heeft geprobeerd om zijn toenmalige vrouw om het leven te brengen in hun woning in Reusel. De rechtbank Oost-Brabant legde de man daarvoor eerder een gevangenisstaf op van 6 jaar.

Overvallen tijdens slaap

In de nacht van 14 september 2011, toen zijn vrouw lag te slapen, heeft de man haar meerdere keren met een mes gestoken. De vrouw is toen wakker geworden, heeft het mes kunnen afpakken en weg kunnen gooien. Daarna probeerde haar man haar te laten stikken. Dat deed hij onder meer door een kussen op haar gezicht te drukken, een handdoek in haar mond te duwen en haar keel dicht te knijpen. De buren hoorden de vrouw gillen en belden 112. Toen de politie arriveerde en het huis betrad, kwam de man de trap aflopen. Zijn echtgenote werd gewond aangetroffen in hun bed.

Geen herinnering

De man was om ongeveer 3.00 uur ’s nachts opgestaan om naar zijn werk te gaan. Daarover heeft hij gedetailleerd verklaard. Vervolgens kon hij zich pas weer herinneren dat hij rond 4.00 uur door de politie met bebloede kleding op de trap van zijn huis werd aangetroffen. Van wat er in de tussentijd is gebeurd, weet hij zich niets te herinneren.

In scène gezet

De advocaat van de man denkt dat zijn toenmalige echtgenote de aanval in scène heeft gezet. Volgens hem heeft zij haar man eerst gedrogeerd, daarna zichzelf met een mes verwond en met eerder opgevangen bloed een bloedsporenbeeld in de slaapkamer gemaakt. Dit alternatieve scenario is door twee forensische onderzoeksbureaus onderzocht. Tijdens het hoger beroep is hiervan verslag van gedaan en zijn er vragen over beantwoord. Op basis daarvan vindt het hof dat het niet aannemelijk is dat de vrouw alles in scène heeft gezet.

Gevangenisstraf

Het hof vindt, net als de rechtbank, dat een gevangenisstraf van 6 jaar passend is. Daarbij heeft het hof onder meer gelet op de ernst van het feit en de impact die het heeft gehad op het slachtoffer. Doordat de behandeling van de zaak in hoger beroep echter niet binnen een redelijke termijn is afgerond, vermindert het hof de straf met 6 maanden.

Verder moet de verdachte een schadevergoeding betalen van 7.630 euro.

De man heeft de straf die door de rechtbank was opgelegd al uitgezeten en is weer op vrije voeten. Omdat het hof geen hogere straf oplegt, hoeft de man niet terug naar de gevangenis.

Uitspraken

Meest gelezen berichten