Ook in hoger beroep jeugddetentie voor aanval met mes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep jeugddetentie voor aanval met mes
's-Hertogenbosch, 22 april 2016

Een jongeman is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 610 dagen, omdat hij een vrouw met een mes in het gezicht heeft geslagen. Deze straf is ongeveer 2 maanden langer dan de 18 maanden celstraf die de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder oplegde. Daar de man minderjarig was toen hij het delict pleegde, moet hij de straf in jeugddetentie uitzitten.
Verder legt het hof aan de man een voorwaardelijke PIJ-maatregel op (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen), met als voorwaarde dat hij een intensieve klinische behandeling ondergaat in een forensisch psychiatrische kliniek. De man moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van in totaal 9484,60 euro. 

Groot mes en wit masker

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Op 6 maart 2011 zat een vrouw in het buitengebied van Raamsdonksveer op een bankje. Plotseling werd zij aangevallen door de verdachte. Hij droeg daarbij een wit masker. Hij heeft haar meerdere keren geslagen met een groot mes, waarbij hij haar in het gezicht raakte. De vrouw was zwaargewond, zij had o.a. een doorgesneden aangezichtszenuw en speekselklier en een gebroken kaak. Ook nu nog ondervindt zij daar hinder van.

Poging tot doodslag

Het hof is van oordeel dat de verdachte door zijn handelingen bewust het risico heeft genomen dat de vrouw daardoor zou komen te overlijden. Net als de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) vindt het hof daarom dat er hier sprake is van een poging tot doodslag.

Straf

Het hof legt een hogere straf op dan de rechtbank, omdat het vindt dat dit meer recht doet aan de ernst van het feit en de gevolgen voor het slachtoffer. De door het OM gevorderde 24 maanden jeugddetentie acht het hof bovenmatig.

Maatregel

Het OM heeft verder gevraagd een onvoorwaardelijke maatregel van plaatsing in een jeugdinrichting op te leggen. Met de rechtbank is het hof van oordeel dat het opleggen van een voorwaardelijke PIJ-maatregel afdoende is, maar verbindt daaraan, niet - zoals de rechtbank had gedaan - een ambulante behandeling als bijzondere voorwaarde, maar een intensieve klinische behandeling in een forensisch psychiatrische kliniek.

Uitspraken

Meest gelezen berichten