Ook in hoger beroep taakstraffen voor uitgaansgeweld in Gulpen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep taakstraffen voor uitgaansgeweld in Gulpen
's-Hertogenbosch, 25 maart 2016

Twee jongens van 16 en 18 jaar zijn in hoger beroep allebei veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur, voor het plegen van geweld tegen een destijds 19-jarige jongeman, tijdens het uitgaan in Gulpen. Voor de jongste verdachte is de straf deels voorwaardelijk. De straf in hoger beroep is voor deze 2 verdachten gelijk aan de eis van het OM en aan de straf die de rechtbank Limburg eerder oplegde. Verder moeten de verdachten het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 34.000 euro, waarvan 25.000 euro smartengeld. 

Uitgaansgeweld

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

De twee verdachten waren in de nacht van 1 op 2 mei 2014 samen met 2 andere jongens op weg naar huis na een uitgaansavond in Gulpen. Het kwam op straat tot een woordenwisseling met het latere slachtoffer, gevolgd door geweld, waarbij deze jongeman is geduwd, getrapt en geslagen. De laatste klap, een vuistslag, werd uitgedeeld door een van de andere jongens en niet door een van de huidige 2 verdachten. Door deze laatste slag kwam het slachtoffer ten val, waarbij hij ook een hard voorwerp heeft geraakt. Hij is bewusteloos op de stoep blijven liggen, waarna de  jongens zijn weggelopen.

Het slachtoffer heeft door het geweld ernstig en blijvend hersenletsel opgelopen. Hij en zijn familie ondervinden daarvan tot op de dag van vandaag de ingrijpende gevolgen, zowel fysiek, psychisch als financieel.

Relatief licht geweld met grote gevolgen

Door deze verdachten is weliswaar relatief licht geweld gebruikt na een avond stappen, maar het totale geweld heeft grote gevolgen voor het slachtoffer en zijn familie. Door de vuistslag van een van de andere jongens kwam het slachtoffer op zeer ongelukkige wijze ten val. Toen het slachtoffer bewusteloos op de grond lag, zijn de verdachten weggelopen, zonder zich om hem te bekommeren. Dit rekent het hof hen zwaar aan.
Wel weegt het hof mee dat het hier om jonge verdachten gaat; de jongste was 15 toen het gebeurde. De taakstraf van deze jongste verdachte is deels (20 uur) voorwaardelijk. De voorwaardelijke straf is mede bedoeld om nieuwe strafbare feiten te voorkomen.

Van de oorspronkelijke 4 verdachten stonden er nu nog 2 terecht. De andere 2 jongens, waaronder degene die de laatste, fatale vuistslag uitdeelde, hebben hun hoger beroep ingetrokken.


 

Uitspraken

Meest gelezen berichten