Opnieuw celstraf en tbs met dwangverpleging voor doodschudden baby Tilburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Opnieuw celstraf en tbs met dwangverpleging voor doodschudden baby Tilburg
's-Hertogenbosch , 31 juli 2015

Een 25-jarige man uit Tilburg is in hoger beroep veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij is schuldig bevonden aan het doodschudden van zijn dochtertje in Tilburg. Het meisje was toen 5,5 maand oud. Anders dan de rechtbank vindt het hof dat er sprake is van doodslag en niet van moord.

Boosheid

De man leefde al 3 jaar in boosheid en frustratie vanwege drugs-, relatie-, financiële en huisvestingsproblemen. Eind januari 2012 werd het hem allemaal te veel. In een woede-uitbarsting heeft hij zijn dochtertje uit haar bed gehaald en haar meerdere keren door elkaar geschud. Dat deed hij zo hard dat de baby als gevolg daarvan een dag later in het ziekenhuis is overleden.

Geen moord

De man heeft de baby door elkaar geschud in een plotselinge gemoedsopwelling. Hij had geen concreet voornemen om zijn dochter van het leven te beroven, er was dus geen sprake van voorbedachte raad. Het hof spreekt hem daarom vrij van moord. Wel wordt de man veroordeeld voor doodslag.

Kwetsbare en weerloze baby

Bij het bepalen van de straf heeft het hof er rekening mee gehouden dat het slachtoffer een zeer jonge, kwetsbare en weerloze baby was. Zij was volkomen afhankelijk van de zorg van haar vader en moeder. Ze is gedood door haar vader, degene die haar juist moest beschermen.
Daarnaast heeft de verdachte met zijn daad de moeder de mogelijkheid afgenomen om haar kind op te voeden en te zien opgroeien. Zij zal het verlies van haar dochtertje, inclusief de wetenschap van de wijze waarop zij om het leven is gekomen, haar hele leven met zich mee moeten dragen.

Tbs met dwangverpleging

Een psycholoog en een psychiater zijn tot de conclusie gekomen dat de verdachte een persoonlijkheidsstoornis heeft en dat er gevaar is voor herhaling. Het hof neemt deze conclusie over. Het advies van de deskundigen om de man tbs met voorwaarden op te leggen, wat ook geëist is door het OM en verzocht door de verdediging, neemt het hof echter niet over. In de eerste plaats is tbs met voorwaarden niet mogelijk bij een gevangenisstraf van meer dan vijf jaar. Bovendien vindt het hof het vanwege de ernst van het feit en de kans op herhaling niet verantwoord om de man terug te laten keren in de maatschappij zonder adequaat behandeld te zijn. Daarom veroordeelt het hof de man naast de gevangenisstraf ook tot tbs met dwangverpleging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten