Opnieuw celstraf voor gooien met molotovcocktail

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Opnieuw celstraf voor gooien met molotovcocktail
's-Hertogenbosch, 19 maart 2015

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft een man uit het Limburgse Haelen in hoger beroep schuldig bevonden aan pogingen tot zware mishandeling en aan bedreigingen. Het hof heeft de man veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke gedeelte van de opgelegde straf heeft de man al in voorarrest uitgezeten. Verder moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen voor de geleden immateriële schade.

Verwijderen hekwerk

Naast de woning van de man is een woonwagenkamp gevestigd. De man ondervond hier al lange tijd veel overlast van en had een hek in zijn voortuin geplaatst. In opdracht van de gemeente Leudal, waar Haelen onder valt, kwamen op 21 juni 2012 twee medewerkers van een bergingsbedrijf het hekwerk verwijderen. Zij werden daarbij vergezeld door enkele politieagenten. De man wilde dit verhinderen. Daartoe heeft hij een molotovcocktail naar buiten gegooid, gedreigd met een mes en met een pijl en boog en heeft hij geprobeerd een agent te schoppen.
De rechtbank Limburg veroordeelde de man daarom eerder tot negen maanden celstraf. Zowel het Openbaar Ministerie als de man zelf gingen tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Geen psychische overmacht

Volgens de verdediging was er sprake van psychische overmacht. Het hof verwerpt dit verweer en vindt de man volledig toerekeningsvatbaar De man moet hebben ingezien dat wat hij deed volstrekt ongeoorloofd was.

Niet los zien van context

Het hof heeft oog voor de gerechtvaardigde frustraties van de man als gevolg van het optreden van de gemeente. Uit het dossier blijkt dat hij gedurende lange tijd veel hinder en overlast ondervindt van het woonwagenkamp naast zijn woning. Hij heeft vele juridische procedures gevoerd en legale wegen bewandeld om zijn recht te krijgen en zijn gezin een rustige en veilige woonomgeving te bieden. Het hof acht het invoelbaar dat de man zich door het optreden van de gemeente in de steek gelaten voelde. Hoewel dit alles het handelen van de man op de dag van incident niet kan rechtvaardigen, kan zijn optreden niet los van deze context worden gezien. Het hof heeft dan ook uitdrukkelijk rekening gehouden met deze omstandigheden bij het bepalen van de op te leggen straf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten