Opnieuw celstraffen voor overvallen op cafetaria's in Limburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Opnieuw celstraffen voor overvallen op cafetaria's in Limburg
's-Hertogenbosch, 19 oktober 2017

Ook in hoger beroep zijn een 25-jarige en een 34-jarige man veroordeeld voor het plegen van 6 gewapende overvallen op verschillende cafetaria’s in Limburg. Dat gebeurde in een tijdsbestek van 6 dagen. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch legt hen hiervoor allebei 10 jaar gevangenisstraf op. De rechtbank Limburg veroordeelde hen eerder tot 10 jaar en 11 jaar gevangenisstraf.

Gewapende overvallen

Beide mannen hebben bekend dat zij op 15 maart 2015 in het Duitse Herzogenrath een auto stalen. Later die dag haalden ze de kentekenplaten af van een auto in Heerlen en plaatsten die op de gestolen wagen. Die wagen gebruikten ze vervolgens als vervoermiddel voor het plegen van 6 gewapende overvallen. De overvallen vonden plaats tussen 17 en 22 maart op cafetaria’s in Heerlen, Hoensbroek, Landgraaf, Kerkrade, Meersen en Voerendaal.

Strafbepaling

Bij het bepalen van de op te leggen straf heeft het hof met verschillende zaken rekening gehouden. De mannen hebben zich uitsluitend laten leiden door eigen gewin. Ook zijn zij berekenend te werk gegaan. Voorafgaand aan de overvallen hebben ze maskers aangeschaft en hebben ze zich schuldig gemaakt aan diefstal van een auto en kentekenplaten. Verder hebben de mannen bij de overvallen gebruik gemaakt van een echt vuurwapen. Dit alles heeft een strafverzwarende werking.

In het voordeel van de mannen heeft het hof onder meer meegewogen dat zij openheid van zaken hebben gegeven. Ook bleek tijdens de zitting in hoger beroep dat de mannen beseften dat wat ze hebben gedaan niet door de beugel kan.

Bevestiging vonnis rechtbank

Het hof bevestigt in beide zaken het vonnis van de rechtbank Limburg, met uitzondering van de strafmaat in de zaak van de oudste verdachte. De mannen hebben nauw samengewerkt en alles afwegende, vindt het hof een gevangenisstraf van 10 jaar - zoals ook door het OM is geëist - voor beide mannen op zijn plaats.

Uitspraken

Meest gelezen berichten