Opnieuw jarenlange celstraf voor woninginbreker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Opnieuw jarenlange celstraf voor woninginbreker
's-Hertogenbosch , 13 augustus 2015

Een 41-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor 48 woninginbraken. Hij pleegde deze inbraken in de periode van mei 2011 tot en met januari 2012 in verschillende gemeentes in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht.

Tientallen inbraken

De verdachte brak in terwijl de bewoners lagen te slapen. Een medepleger stond op de uitkijk en gaf hem het benodigde inbrekerswerktuig aan. Op die manier pleegde hij tientallen inbraken, in de meeste gevallen meerdere per nacht. Een deel van de gestolen spullen werd verkocht in Roemenië.

Oordeel rechtbank

Op 31 oktober 2013 veroordeelde de rechtbank Oost-Brabant de verdachte tot 7 jaar celstraf. De rechtbank heeft 41 inbraken bewezen verklaard. De medepleger heeft toen een gevangenisstraf van 42 maanden opgelegd gekregen. Hij heeft geen hoger beroep ingesteld tegen dit vonnis.

Vals alibi

De verdachte ontkent dat hij de inbraken heeft gepleegd. Hij zou in die periode namelijk werkzaam zijn geweest in Roemenië. De verdachte heeft loonstaten en aanwezigheidslijsten van zijn werkgever laten zien, maar er zijn verschillende aanwijzingen dat de man in die periode gewoon in Nederland was. Het hof concludeert dat het alibi vals moet zijn.

Straf

Woninginbraken veroorzaken veel schade en zijn buitengewoon ergerlijk voor de slachtoffers. Bovendien veroorzaken ze grote maatschappelijke onrust, zeker wanneer ze worden gepleegd op zo’n grote schaal. Het hof heeft hier rekening mee gehouden bij het bepalen van de straf. Verder heeft meegespeeld dat de man kort voor de bewezen verklaarde feiten ook al is veroordeeld voor 4 woninginbraken en heling. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van 11 jaar voor 52 bewezen woninginbraken. Het hof komt tot een bewezenverklaring van 48 inbraken en vindt hiervoor een celstraf van 9 jaar passend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten