Tbs met dwangverpleging voor moord op buurman

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor moord op buurman
's-Hertogenbosch, 23 november 2016

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch legt een 50-jarige man uit Schijndel tbs met dwangverpleging op voor de moord op zijn buurman. De man doodde in 2014 zijn buurman door hem onder andere met een bloembak en een blik bier op zijn hoofd te slaan. De rechtbank legde de man eerder 8 jaar gevangenisstraf op. Het OM had in hoger beroep tbs met dwangverpleging geëist.

Voorbedachten rade

Net als de rechtbank eerder oordeelt het hof dat het gaat om moord. De man heeft voorbereidingshandelingen verricht en heeft tijdens het doden van zijn buurman voldoende tijd gehad om zich te beraden. Het slachtoffer was niet op slag dood, nadat hij door de verdachte met de bloembak op zijn achterhoofd was geslagen. De verdachte heeft daarna telkens zijn plan bijgesteld en nieuwe pogingen ondernomen om het slachtoffer te doden, net zo lang totdat hij dacht dat het slachtoffer niet meer leefde.

Psychose

De verdachte verkeerde tijdens de moord in een zware psychose. Hij dacht dat het slachtoffer achter de ramp met de vlucht MH17 zat. De verdachte had een duidelijk doel voor ogen: het slachtoffer moest sterven om de wereld te behoeden voor ondergang. Na kennisname van nieuwe deskundigenrapporten vindt het hof, anders dan de rechtbank, dat de man vanwege zijn psychische stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar is en dat hem daarom geen straf opgelegd kan worden.

Tbs

Vanwege het gevaar voor herhaling is behandeling volgens het hof noodzakelijk. Het is daarbij van belang dat de verdachte zijn medicatie blijft nemen en dat er structuur en toezicht zal zijn. Daarom legt het hof tbs met dwangverpleging op.

Uitspraken

Meest gelezen berichten