Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor vervalsen boekhouding Bonnefantenmuseum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor vervalsen boekhouding Bonnefantenmuseum
's-Hertogenbosch, 24 januari 2017

Een 67-jarige Maastrichtenaar is in hoger beroep veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij krijgt hiervoor een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar. In de jaren 2010, 2011 en 2012 vervalste de man meermalen de boekhouding van het Bonnefantenmuseum om op die manier kastekorten te verhullen. De man was daar toen werkzaam als hoofd van de (financiële) administratie.

Geen bewijs voor verduistering

In totaal heeft de man in een periode van 3 jaar ruim 65.000 euro op een verhullende manier weggeboekt. Ook werd hij verdacht van het verduisteren van dit bedrag uit de kluis van het museum. De rechtbank veroordeelde hem hier eerder voor. Maar volgens het hof is daarvoor onvoldoende bewijs. Toch krijgt hij wel dezelfde straf als eerder bij de rechtbank. Juist iemand in zo’n functie zou volledig integer en onkreukbaar moeten zijn, motiveert het hof.

3 opeenvolgende jaren

Omdat hij de kastekorten niet bij zijn werkgever meldde heeft het voormalige hoofd het vertrouwen van zijn werkgever ernstig beschaamd. Bovendien, zegt het hof, is er geen sprake van een eenmalige fout, maar is de man 3 jaar achterelkaar op dezelfde wijze te werk te gaan. Ook heeft hij geen melding gemaakt van de kastekorten. Hierdoor heeft hij zijn werkgever niet de kans gegeven in te grijpen en een onderzoek in te stellen. Het hof neemt de verdachte dit alles zeer kwalijk.

Geen behandeling schadeverzoek

Het Bonnefantenmuseum had een verzoek tot schadevergoeding ingediend. Dat heeft het hof niet behandeld, omdat er nu onvoldoende op tafel ligt om aan te nemen dat het museum rechtstreekse schade heeft geleden door het (niet-)handelen van de man.

Uitspraken

Meest gelezen berichten