Taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging voor veroorzaken aanrijding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging voor veroorzaken aanrijding
's-Hertogenbosch, 15 maart 2016

Een 24-jarige man uit Oss is veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur voor het veroorzaken van een aanrijding. Het ongeval vond plaats in 2010 bij de uitgang van het terrein van recreatiepark de Geffense Plas in Oss. De man was samen met zijn medeverdachte op 23 mei van dat jaar op de vlucht nadat ze betrapt waren bij het stelen van brandslangen. Ze zijn er met de auto vandoor gegaan en tijdens hun vlucht tegen een ijzeren schuifhek gereden dat net op dat moment werd gesloten door het (latere) vrouwelijke slachtoffer. De vrouw liep hierbij zwaar lichamelijk letsel op. Het hof veroordeelt de man voor overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Naast de taakstraf krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar met een proeftijd van 2 jaar.

Terugwijzing Hoge Raad

Op 1 oktober 2012 veroordeelde het hof de verdachte in deze zaak tot een gevangenisstraf van 12 maanden. De verdachte was hiertegen in cassatie gegaan. De Hoge Raad vernietigde de uitspraak en wees de zaak terug naar een andere strafkamer van het hof. Deze strafkamer heeft de zaak opnieuw bekeken, althans voor wat betreft de opzet en schuld aan het veroorzaken van het verkeersongeval. Ook de diefstal die voorafging aan de aanrijding heeft het hof opnieuw onderzocht en bewezen geacht.

Geen opzet, wel schuld

Tijdens het onderzoek is gekeken of de verdachte de aanrijding had kunnen voorkomen op het moment dat hij het (latere) slachtoffer bij het schuifhek zag staan. Gelet op de gereden snelheid van minimaal 50 km/u en gelet op de omstandigheid dat verdachte het slachtoffer pas heeft gezien op het moment dat hij ongeveer 10 meter bij haar vandaan was, maken dat een aanrijding (nagenoeg) onvermijdelijk was. Er was dan ook geen sprake van (voorwaardelijk) opzet gericht op de dood van het slachtoffer, zegt het hof.
Wel vindt het hof dat de verdachte door zijn ‘aanmerkelijk onvoorzichtige en onoplettende’ rijgedrag schuldig is aan het ongeval met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Het hof heeft immers vastgesteld dat de Ossenaar op de bewuste dag met (te) hoge snelheid, op de verkeerde weghelft, over een weg met een bocht richting de uitgang van het recreatieterrein reed. Dat deed hij in een auto die hij niet kende en waarvoor hij geen geldig rijbewijs had. Ten tijde van het incident was het ter plaatse schemerig, terwijl de auto geen verlichting voerde.

Passende straf

Bij het bepalen van de straf heeft het hof verschillende feiten en omstandigheden meegewogen. Zo heeft het hof rekening gehouden met de diefstal, de mate van schuld aan het ongeval en met de ernst van het letsel van het slachtoffer en de zeer ingrijpende en langdurige gevolgen die het ongeval voor haar heeft. Ook heeft meegespeeld dat de verdachte nog niet eerder voor een strafbaar feit is veroordeeld. Ten slotte heeft het hof rekening gehouden met de overschrijding van de redelijke termijn in deze zaak. Om die reden legt het hof alleen een taakstraf op, naast een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.

Uitspraken

Meest gelezen berichten