Weer 12 jaar celstraf voor doodsteken stiefvader en verwonden stiefbroer in Heerlen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Weer 12 jaar celstraf voor doodsteken stiefvader en verwonden stiefbroer in Heerlen
's-Hertogenbosch, 26 januari 2017

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 35-jarige man uit Geleen in hoger beroep tot 12 jaar gevangenisstraf voor de doodslag op zijn stiefvader en de poging tot doodslag op zijn stiefbroer. Tijdens een ruzie op een feestje stak hij zijn familieleden met een vleesmes. De man moet naast zijn celstraf ook een schadevergoeding betalen aan de aanwezigen die avond en aan andere nabestaanden.

Verjaardagsfeestje

In juni 2013 ontstond er op een verjaardagsfeestje in een woning in Heerlen ruzie tussen de man en enkele familieleden. De man werd aangevallen door zijn stiefvader. De stiefvader hield de man hierbij in een wurggreep. De man is toen gevlucht naar de keuken en heeft daar een groot vleesmes gepakt. Hij is achter de familieleden aangegaan en heeft zijn stiefvader neergestoken. Zijn stiefbroer, die zijn vader gewond op de grond zag liggen en hem probeerde te helpen, heeft hij vervolgens met het mes verwond.

Beroep op noodweer

De man heeft gezegd dat hij uit noodweer handelde, omdat hij werd belaagd door zijn familieleden. Het hof vindt dat er geen sprake is van noodweer, omdat de man op het moment dat hij het mes pakte alweer uit de wurggreep van zijn stiefvader was. Als hij alleen met het mes gedreigd zou hebben, had deze handelwijze nog noodweer kunnen opleveren. Maar hij heeft daarna de aanval op zijn stiefvader en overige familieleden ingezet, toen zij na het zien van het mes wegvluchtten naar de galerij. Daar heeft hij zijn stiefvader de dodelijke steekwond toegebracht en is weer terug de woning in gegaan. In de woning heeft hij zijn stiefbroer, die zich inmiddels om zijn gewonde vader had bekommerd, gestoken in arm en flank. De man deed dit naar eigen zeggen omdat de stiefbroer hem had geslagen en geschopt. Maar volgens het hof heeft in dat verband niet hij, maar juist de stiefbroer gehandeld uit noodweer.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het hof gaat, in tegenstelling tot de rechtbank eerder, mee in de bevindingen van het psychologisch rapport waarin staat dat de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Het hof zou een gevangenisstraf van 14 jaar passend vinden maar houdt bij de strafmaat rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man en met dat de aanleiding van zijn gedrag was dat zijn stiefvader hem aan het wurgen was geweest. Daarmee komt het hof tot 12 jaar celstraf, gelijk aan de straf van de rechtbank eerder en aan de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Shockschade

De nabestaanden krijgen een schadevergoeding voor de kosten die uit het overlijden van de stiefvader zijn voortgekomen. De stiefbroer krijgt zijn medische kosten vergoed.
Aan de nabestaanden die tijdens de steekpartij aanwezig waren, wordt tevens een vergoeding voor shockschade toegekend. Ook de broer van de man, die volgens de rechtbank hiervoor niet in aanmerking kwam, krijgt van het hof deze schadevergoeding toegewezen. Hij was weliswaar niet bij de fatale steekpartij aanwezig maar is kort daarop in de gang van de woning wel met het levenloze lichaam van zijn stiefvader geconfronteerd.
Enkele nabestaanden vorderden ook smartengeld voor de pijn en het verdriet dat veroorzaakt is door het overlijden van de stiefvader. Deze vorderingen worden door het hof afgewezen, omdat de huidige Nederlandse wetgeving in de gegeven situatie daarvoor geen basis biedt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten