Laden...

AG: Vrijspraak in zaak 'dynamische verkeerscontrole' onterecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > AG: Vrijspraak in zaak 'dynamische verkeerscontrole' onterecht
Den Haag, 08 juni 2016

Een zaak waarin bij een verkeerscontrole verdovende middelen in een auto werden gevonden moet opnieuw door het hof worden behandeld. Dat adviseert advocaat-generaal Harteveld de Hoge Raad.

Het hof sprak de verdachte in deze zaak vrij omdat de politie de auto staande hield in het kader van een verkeerscontrole terwijl het ze eigenlijk niet om een verkeerscontrole te doen was. Ze hielden de auto aan op basis van vage aanwijzingen van crimineel gedrag. Zo stond het kenteken van de auto op naam van een ‘verdacht’ leasebedrijf. Dit wordt wel ‘dynamische verkeerscontrole’ genoemd.

Het hof vond dat de belangen van de verdachten ernstig waren geschonden omdat de politie oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van het middel verkeerscontrole. De advocaat-generaal ziet dat anders. Er werd na het stopteken gevraagd om het rijbewijs en het kentekenbewijs. Dat is in overeenstemming met de wet en geen vormverzuim. Bovendien heeft de politie heeft de bestuurder toestemming gevraagd om de auto te doorzoeken. De verdachte stemde daarmee in en dus is er geen direct verband tussen de verkeerscontrole en het vinden van de verdovende middelen. Verder heeft het hof niet voldoende uitgelegd dat de politie structureel misbruik maakt van verkeerscontroles om andere misdrijven op te sporen. Alleen als dat is aangetoond kan het leiden tot vrijspraak wegens onrechtmatig bewijs.

Uitspraken