Laden...

Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling verdachte wegens gewelddadige woningoverval in Wijhe kan in stand blijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling verdachte wegens gewelddadige woningoverval in Wijhe kan in stand blijven
Den Haag, 08 september 2020

De veroordeling van een verdachte wegens betrokkenheid bij een gewelddadige woningoverval in Wijhe in 2014 waar twee hoogbejaarde broers slachtoffer van werden, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Hofstee de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

De zaak
Op 11 maart 2014 werden de broers in hun woning in Wijhe slachtoffer van een gewapende overval. Bij deze overval is extreem veel geweld toegepast. De broers zijn onder meer geslagen (met een pistool), gestompt, geschopt en zijn vastgebonden geweest met stukken snoer en tie-wraps. De beide hoogbejaarde broers zijn hierdoor zwaar gewond geraakt en hebben bloedende verwondingen opgelopen. Tegen de broers is bovendien gezegd dat ze zouden worden doodgeschoten als ze niet meewerkten. Gedurende de overval vroegen de daders om goud, sieraden, een bankpas en geld. De buit van deze overval bestond in ieder geval uit een bloedsuikermeter en een portemonnee met daarin een hoeveelheid geld.

De zaak is na een eerdere behandeling bij de Hoge Raad teruggewezen naar het gerechtshof. Na deze terugwijzing is de verdachte wederom veroordeeld wegens betrokkenheid bij de overval. Het gerechtshof legde een gevangenisstraf op van zes jaar en negen maanden. De verdachte stelde beroep in cassatie in.

Cassatie(klachten)
De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de veroordeling te vernietigen. Hij klaagt onder meer dat de vaststelling van het hof dat de inbeslaggenomen schoenen, waaronder die van verdachte, een directe link vormen met de overval en passen op het aangetroffen schoenspoor in de woning, niet begrijpelijk is gemotiveerd.

Standpunt AG
De AG is van mening dat deze cassatieklacht niet slaagt. Hij is van mening dat het oordeel van het gerechtshof op dit punt, met name ook door de verwijzing naar de conclusies uit het schoensporenonderzoek van het NFI, in voldoende mate en nauwkeurig is gemotiveerd. Hij adviseert de Hoge Raad dan ook de veroordeling in stand te laten.

In verband met de overschrijding van de inzendtermijn van de stukken adviseert de AG de Hoge Raad de opgelegde gevangenisstraf iets te verlagen. Ook constateert de AG dat, als gevolg van een na de uitspraak van het hof in werking getreden wetswijziging, aan de opgelegde schadevergoedingsmaatregel het dwangmiddel gijzeling moet worden verbonden in plaats van vervangende hechtenis. Hij adviseert de Hoge Raad de door het hof genomen beslissing op dit punt aan te passen.

Uitspraak Hoge Raad
De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 27 oktober 2020.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Uitspraken